Lokálpatriotizmust, de hogyan? –

Kovács Koppány 2013-09-25
Lokálpatriotizmust, de hogyan? –

A felszólalásom elhangzott 2013. szeptember 5-én a városi képviselő-testületi ülésen:

Tisztelt Polgármester úr, Képviselőtársaim!
Szeretnék egyszerre több témát megemlíteni, mivel az előző képviselő-testületi ülésen nem voltam jelen. 
Mondandóm legelején szeretném a hetes körzet nevében megköszönni a Szél utcai útburkolat részleges felújítását, ráfért már nagyon. Tudom, nem vagyunk jó anyagi helyzetben, mégis bízom benne, hogy a munkálatok pár éven belül tovább folytatódnak, egészen a körforgalomig. Vannak, akik kritizálják a megépített forgalomlassító ún. fekvőrendőrt, én mindenesetre örülök neki, mivel ideje volt a Szél utcai száguldozásoknak véget vetni. 
Megköszönném az AREA Kft.-nek, hogy a forró nyári napokra gondolva, vett egy kinti párásító berendezést, amely a városháza előtt  frissítette fel az arra járókat. Több pozitív visszajelzés érkezett hozzám a lakosoktól ez ügyben, valamint sokan örültek az ivóvíz elhelyezésének a városháza aulájában. Ezek azok az apró-cseprő dolgok, melyekkel élhetőbbé tudjuk tenni városunkat. Ha sikerülne egyszer a parkban lévő szökőkútnak nevezett prüsszögőt is tényleges szökőkúttá alakítani, annak szerintem sok ember örülne, hiszen szebbé tenné városunk főterét, parkját.

És most egy egészen más témához szeretnék elkanyarodni, ami régóta foglalkoztat, aminek talán azt a címet is adhatnám, hogy Lokálpatriotizmust, de hogyan? 
Egy városhoz kötődni sokféleképpen lehet. Az idősebbeket rengeteg élmény fűzi a régi Körtvélyeshez, régi épületekhez, melyeknek mára nyoma sincs. A fiatalok pedig nem igen találnak kapaszkodót, olyan épületet, olyan utcát, amiről a régi történelmi Somorja egy darabja vagy érdekes fejezete jutna eszükbe. 
A nyáron Csemadokos kalandtáborban vezetőként vettem részt. Nem titkolt célunk volt, hogy a fiatal magyar somorjai gyerekekben egy köteléket, kötődést alakítsunk ki városunkhoz, vagy ha úgy tetszik, vessük el a lokálpatriotizmus magjait.
Olyan helyeken jártunk, melyekről eddig csak hallottam, nekem is érdekes és kalandos élményben volt részem. Ilyen volt például a városháza börtöne, a református templom alatti kripták, alagutak, és még sorolhatnám, ezekről a helyekről a halandó somorjainak nem igazán van tudomása, nem ismeri, vagy csak legendákat hallott róla.. A gyerekeknek meséltünk Zsigmond királyról, Mátyás királyról, a régi zsidó családokról, a régi Somorjáról, mindazokról a dolgokról, történelmi eseményekről, melyek szorosan kötődnek városunkhoz. 
És itt következik az, amire ki szeretném hegyezni a mondandómat. 
Én Egerben születtem, egy történelmi városban, a vár alá jártam iskolába. Már gyerekként büszkék voltunk arra, hogy Dobó kiskatonái, leszármazottjai vagyunk. 
Egy történelmi városról beszélek, ami egy 1901-ben írt regénynek köszönheti hírnevét és a mai napig a város ebből él, ebből profitál. Ez a Gárdonyi Géza által megírt Egri Csillagok történelmi regény. Eger város bevételeinek nem kis részét az idegenforgalom, a turistaadó, és az ezzel járó bevételek teszik ki és ezt egy hetven százalékban mesének köszönheti. Egerben meglovagolnak mindent, ami a regényhez kötődik. Van Dobó étterem, Bornemissza cukrászda, Dobó tér, Mekcsey utca és még sorolhatnám.
Merjünk hát mi is a városunk történelméhez, híres személyiségeihez hozzányúlni és használni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én nem kérek világmegváltást, csak azt, hogy aknázzuk ki a lehetőségeket, hogyan tudnánk történelmi arculatot adni városunknak. Személyesítsük meg a főteret, legyenek szobraink, utcáink neveit ne a növények búvárzsebkönyvéből válogassuk ki!
Másfél, két éven belül elárasztanak bennünket a turisták. Nekünk ugyanolyan felelősségünk lesz abban, hogy ezek a turisták milyen szájízzel mennek haza, mit visznek haza, mint az Aquapark üzemeltetőjének. 
Ha megszemélyesítjük az utcákat, a tereket a városhoz kötődő történelmi személyekkel, én hiszem, hogy a felnövekvő generációban is nagyobb kötődést tudunk kialakítani. 
Semmi mást nem kérek, csak hogy gondolkozzunk el ezen egy kicsit és kezdjünk el dolgozni, bízzuk meg azokat a bizottságokat, akik elkezdenek ez ügyben munkálkodni, mert lehet jó pár év múlva más képviselők, másféle arculatot fognak rányomni városunkra.
Rengeteg munka vár ránk, hogy kialakítsuk városunk olyan arculatát, melyre majdan büszkék lehetnek fiaink, úgyhogy csak hajrá, ne féljünk ettől a munkától!

Kovács Koppány

Hozzászólások

hozzászólás