Kétnyelvűsített útjelző tábla Somorján

Méry János 2014-05-30
Kétnyelvűsített útjelző tábla Somorján

20140530_045846-1

Kétnyelvűsített közlekedési tábla jelent meg ma reggelre Somorján a 63-as főút mentén Pozsony irányába, a Tesco után. A főváros távolságát mutató útjelzőre ismeretlenek egy nagyméretű „POZSONY” feliratot helyeztek el. Nem ez az első ilyen jellegű nyelvhasználati kezdeményezés városunkban.

A figyelemfelkeltő gerillaakcióval minden valószínűség szerint a közlekedési táblákról hiányzó magyar feliratokra akarnak rámutatni. A kétnyelvűség szorgalmazói általában azzal érvelnek, hogy egy Európa-szerte teljesen normális és magától értetődő gyakorlatot szeretnének meghonosítani a magyarlakta területeken is.  Többnyelvű útjelző táblákkal gyakran találkozhatunk Szlovéniában (itt) és Romániában is (itt). A Szlovákiában hatályos nyelvhasználati törvény azonban kifejezetten tiltja ezt a fajta megoldást.

Somorján az utóbbi években megszaporodtak a magyar nyelvhasználat előmozdítását célzó kezdeményezések. 2011-ben innen indult el az egész Dél-Szlovákiára kiterjedő matricázási hullám (itt) , melynek során aktivisták az üzleteken kérték számon a magyar feliratok hiányát. Ezt követően a városvezetés határozatot fogadott el a kétnyelvűség melletti elvi kiállásról.

Kép2

Két évvel ezelőtt a felújított buszpályaudvar állomásjelző feliratai bővültek magyar helységnevekkel (itt), miután a Somorja Hangja Polgári Társulás nyomásgyakorlása felhívta az önkormányzat figyelmét a probléma megoldatlanságára. Tavaly júliusban pedig ismeretlen aktivisták jóvoltából sor került a város határában található megyetábla kétnyelvűsítésére.

Kép3

A negatív példák és az önkormányzat részéről esetenként tapasztalható mulasztások és figyelmetlenségek ellenére városunkban örvendetes módon növekszik a kétnyelvű feliratok aránya, melynek fontossága megkérdőjelezhetetlen. Kérdéses azonban, hogy meddig bírja az újonnan kihelyezett „POZSONY” felirat. Bízunk benne, hogy Somorján még az útkezelőknek sem szúr szemet egy csipetnyi tolerancia.

IMG_20140530_051313

Hozzászólások

hozzászólás