Az FC STK 1914 Somorja centenáriumi ünnepsége

Méry János 2014-06-03
Az FC STK 1914 Somorja centenáriumi ünnepsége

palya

Közeledik az STK Somorja és Somorja város nagy napja: Június 7-én, szombaton ünnepli ugyanis centenáriumát, azaz századik születésnapját a város legrégebbi futballcsapata. 1914. Érdemes lenne visszaforgatni az idő kerekét és megnézni, milyen is volt a pálya területe, maga Somorja városa, és az országunk, mely akkor az Osztrák-Magyar Monarchia volt. Érdemes lenne elgondolkodni, mit szólnának az akkori nagy öregek, a pályán, a városon és országukon végbement változásokhoz. Mennyi minden történt azóta, 100 év, négy generáció, határváltozások, lakosságcsere stb. Ez idő alatt sok mindenki megfordult a somorjai STK-ban. Reméljük, hogy ezután még több somorjai fiatal épül majd be a csapatba, s így a csapat neve talán újra méltó lehet a régi nagyokéhoz.

Az STK vezetősége érdekes programmal várja az érdeklődőket.

,,1931-ben ünnepélyes keretek között adták át a körbekerített futballpályát Somorján, mely öltözőkkel is fel volt szerelve. A megnyitó impozáns körülmények között zajlott.  Az álom teljesülését legjobban a a kapufákon lengedező zászlók szimbolizálták.
Az ünnepségek a Korona vendéglő előtti téren kezdődtek, itt volt a gyülekező és innen sétáltak el aztán a pályáig. A menet elején az alapiskolások meneteltek, őket követte az A és B csapat, majd az ificsapat, és a pozsonyi és bécsi vendégek. A menet végén pedig a klubvezetők és a tűzoltózenekar baktatott.” – írják az STK centenáriumára kiadott könyvben, melyet a napokban fog megjelenni.

A százéves évforduló alkalmából a szervezők 83 évvel visszaforgatják az idő kerekét, hiszen június hetedikén, szombaton reggel 8:00-kor szintén menet indul a Pomléba a városháza elől, a 83 évvel ezelőtti felállásban. A Pomléna érve az ünnepség közös fotózással kezdődik, majd a somorjai sportklubok gulyásfőzésével, a korosztályos csapatok egymás elleni meccseivel, 17:00-tól pedig a hivatalos megnyitóval folytatódik, melyre a Szlovák Futballszövetség képviselői is hivatalosak. Az esemény fénypontja, a 18:00-tól kezdődő STK Somorja Öregfiúk – Szlovák Öregfiú válogatott mérkőzés lesz. Az öregfiúk válogatottjában valószínűleg a következő játékosok is szerepelni fognak: Dušan Galis, Jozef Adamec, Jozef Majoroš, Júlus Simon, Ladislav Pecko, Martin Obšitník, Ondrej Krištofík…

A program itt tekinthető meg.

Az ünnpség programpontjai:

8.00: Találkozó a főtéren

8.30: Indulás a Pomléba

10.00: A gulyásfőzés kezdete és a korosztályos csapatok egymás elleni mérkőzései, programok a gyerekek részére

16.30: Az STK volt edzőinek, játékosainak, volt munkatársainak kitüntetése, az STK centenáriumára készült könyv keresztelője, ünnepélyes köszöntők

18:00: STK öregfiúk és a Szlovák öregfiú válogatott egymás elleni bemutató mérkőzése

20:00: Koncertek, diszkó

foto: www.stksamorin.sk

Hozzászólások

hozzászólás