Mátyás király korát élhették újra a III. Somorjai Csemadok Kalandtáborban résztvevő gyerekek

Méry János 2015-08-04
Mátyás király korát élhették újra a III. Somorjai Csemadok Kalandtáborban résztvevő gyerekek

A Csemadok Somorjai Alapszervezete idén harmadik alkalommal rendezte meg a Csemadok Kalandtábort. A somorjai és környékbeli fiatalok a június 22-től 24-ig tartó táborban ezúttal Mátyás király korával ismerkedhettek meg.

„Tavaly előtt Zsigmond királyról, tavaly pedig Szent Istvánról szólt a tábor. Idén Mátyás király és kora mellett döntöttünk, mivel annak idején Ő is járt városunkban.“ – kezdte Kovács Koppány, a Csemadok Somorjai Alapszervezetének alelnöke.

A tábor évről évre fejlődik, a szervezők idén szintén több helyszínen változatos programokkal várták a gyerekeket.

„Mátyás király 1466. okt. 9-10-én járt Somorján. Ezért úgy gondoltuk, hogy Zsigmond és Szent István után az idén róla fog szólni a tábor. Először bevezettük a gyerekeket a témába: az első nap a trónra vágyó ispánok és főurak vitája után megkoronáztuk Mátyást, a gyerekek korabeli címereket készítettek, és megfestették a fekete sereg zászlaját. Ezen kívül megtanulták rovásírással leírni a nevüket. A délután folyamán pedig Bárdos Gábor polgármesterhez látogattunk el, aki a városházáról, a városról és annak működéséről mesélt a gyerekeknek.“ – mondta Varju Péter, a Csemadok elnökségi tagja, aki a programok egy részét kiagyalta.

A második nap a gyerekek Csölösztőn (Somorja része) csónakáztak és vetélkedőkön vettek részt. A harmadik nap lovagi bemutatót láthattak Mátyás ifjú követői, és Koppány segítségével lovagolhattak is. A negyedik nap a Bartal borászat pincéibe, és állatokkal teli parkjába látogattak el a fiatalok, ahol megismerkedhettek a borászkodás rejtelmeivel, majd a Pomlé erdőparkban folytatódott a színes program, számháborúval, sétákkal.

„Az utolsó nap a kajakházban végződött a program, ahol a nap végén a szülőket is vendégül látták a szervezők. A gyerekek elmesélték, hogy mit csináltak a héten, bekapcsolódhattak az éneklésbe, és a lakomázásba. Végül a gyerekeket Mátyás hű katonaivá léptettük elő, akik ígérték, hogy hűek maradnak majd Somorjához.“- fejezte be Varju.

A tábor idén is nagy sikert aratott, és elérte célját, mely a somorjai magyar gyerekek lokálpatriotizmusának növelése, és a Csemadok népszerűsítése.

„Minden évben próbáljuk jobbá tenni a tábort. Nagyon fontos, hogy a gyerekekben növeljük a lokálpatriotizmust. S ezt játékos formában próbáljuk megtenni. Azt gondolom, hogy a gyerekek ebben a korban az iskolában nem foglalkoznak eleget ezekkel a témákkal s ilyen alkalmak nagyon jók arra, hogy elmélyüljenek a témákban. Külön örülök, hogy olyan gyerekek is részt vettek idén a táborban, akik szlovák iskolába járnak, így nekik különösen jót tett ez a négy nap.“ –fejezte be Kovács Koppány.

Az egész tábor mozgatórúgója, szíve és lelke Duducz Pirk Ilona a somorjai könyvtár munkatársa volt. Megkeresésünket, melyben a táborban betöltött szerepéről kérdeztük, azzal próbálta kedvesen elhárítani, hogy Ő a könyvtár munkatársa és munkaideje alatt foglalkozott a tábor szervezési feladataival. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Ilona fáradságot nem ismerve szervezte a tábort és fogta össze a csapatot.

„Mivel a könyvtár munkatársa vagyok, ezért sokat vagyok kapcsolatban a helyi gyerekekkel és észrevettem, hogy nem ismerik Somorja történelmét, de még a nevezetességeket sem. Először rendhagyó órákat tartottam a könyvtárban, de szerettem volna, egy honismereti tábort szervezni a kicsiknek, de a könyvtárnak személyzetileg erre nem volt kapacitása. Így amikor a Csemadok tagja lettem, egyből felvetettem ezt a dolgot és a vezetőség nagyon nyitott volt az ötletre. A szervezés központja a könyvtár volt, itt lehetett jelentkezni a táborba, itt válogattam össze az anyagokat, terveztem meg a programokat, melyekhez a Fórum Intézet is adott ötletet. Nekik vannak kidolgozott foglalkozásaik. A táborról annyit, hogy szerintem is évről évre jobb, és jó látni, hogy az emberek, a város vezetősége, de pl. a helyi zenészek is maguktól segítenek, szinte bármiben.” – Mondta Duducz Pirk Ilona

 

 

12. Varju Péter teszteli az íjat10. Mátyás hajóhada9. Vonul a csapat8. A lányok is kitettek magukért7. A diákok cimereket festettek6. Koppány érsek beszédet tart5. Koppány érsek királlyá koronázza Mátyást (Varju Péter)4. Koppány és csapata3. Látogatás Bárdos Gábor polgármester úr birodalmában2. A Korona udvarban a főurak Mátyást válaszák királynak (Kovács Koppány, Varju Péter, Méry János és a gyerekek)1. Együtt a csapat26. A tábor vezetői - Duducz Pirk Ilona, Kovács Koppány, Varju Péter, Méry Beáta, Németh Eleonóra 25. Táborzáró a szülőkkel 23. Az utolsó nap végén Koppány szórakoztatta a gyerekeket és a szülöket20. A somorjai Honismereti Házban20. A somorjai Honismereti Házban 19. Lovagi bemutatóban Méry Bea is résztvett 18. Varju Péter és fia Benjamin is megkapta a kiképzést16. A Könyvtár munkatársa Németh Eleonóra is kiproóbálta Koppány lovát13. Kovács Koppány és Varju Péter is felpróbálták a harci felszerelést 15. Kovács Koppány vezette a lovasbemutatót 14. A főurak és udvarhölgyeik

 

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás