Megérdemelt győzelem a Tótmegyer csapata ellen

Méry János 2015-10-13
Megérdemelt győzelem a Tótmegyer csapata ellen

A Nyugat-Szlovákiai III. liga 10. fordulójában újabb győzelmet arattak a somorjai kék-fehérek, hiszen a Pomléban lejátszott meccset két góllal bizonyultak jobbnak ellenfelüknél.

Tóthmegyer a Kisalföldön, Érsekújvártól 12 km-re északnyugatra fekszik. Lajoshalma tartozik hozzá. A neve alapján arra következtethetünk, hogy a honfoglalást követően itt Árpád vezér törzsének, a Megyer törzsnek a szállásterülete volt. A Tót- előtag a község nevében csak 1725-ben jelenik meg. Hagyományos nevét a csehszlovák hatóságok két alkalommal módosították, az 1920-tól hivatalos Slovenský Meder névalak eredeti nevének szlovák nyelvű fordításaként, az 1948-tól hivatalos Palárikovo művileg megalkotott, Ján Palárik szlovák drámaíró nevéből képzett névalakja a szlovákosítási törekvések szüleményeként jött létre.  a község területe az újkőkor óta lakott volt. A középső bronzkorból hamvasztásos sírok kerültek elő. Az i. e. 3. századtól az i. e. 1. századig a kelták megerősített települése állt itt és lakott volt a római korban is. A falu első írásos említése Meger néven 1248-ból származik, ekkor királyi birtok volt. A régészeti ásatások során feltárt kőalapzat alapján a 12. században már templommal rendelkezett. 1431-ig Stíbor birtoka, a nagysurányi uradalom része. 1435-ben Luxemburgi Zsigmond szolgálataiért Országh Mihálynak adja. 1910-ben 3603 lakosából 2602 szlovák és 956 magyar.

2011-ben 4341 lakosából 3974 szlovák, 88 magyar, 27 cseh, 4 cigány és 239 ismeretlen nemzetiségű.

A 16. század közepéig lakosságát magyarok alkották. A török 1559-ben a falut teljesen elpusztította. 1690-ben a török kiűzése után a birtok a morva eredetű Kaunitz családé lett, akik 1690 és 1694 között főként morvákkal telepítették be, részben ők a mostani szlovák lakosságának ősei.

tótmegyer            erb_velky

 

Szóval a Tótmegyer csapata látogatott a Pomléba, de már az első percektől kezdve a somorjaiak diktálták a tempót. A harmadik percben Pončák fejese a kapufán csattant, Michel pedig egy gyengébb lövéssel próbálkozott. A 24. percben Medgyes távoli lövése kötött ki a kapuban, de a találatot a bíró érvénytelenítette les miatt. A másik oldalon a védelem jobb oldala hibázott, hiszen egy távoli lövést még blokkolt ugyan a hazai Pončák, de a labda a tótmegyeri Krchohoz került, aki megszerezte a vezetést a vendégeknek. A hazaiaknak eltartott egy ideig, amíg a kapott gól után magukhoz tértek, de a félidő utolsó 5 percében a hazaiak megrázták magukat és megfordították az állást.  Először Kuba „Gyuri” tanár úr volt eredményes, majd pedig egy jó akció végén Thiago pontos lövése talált utat a hálóba.  A térfélcsere után folytatódott a somorjai főlény, több veszélyes próbálkozásokkal, melyek közül talán a legveszélytelenebből született gól: ismét Kuba tanár úr volt a „tettes”, aki 20 méterről lőtt a vendégek kapusa által elhagyott vendégkapuba. Így annak ellenére, hogy még vagy fél tucat helyzetet dolgozott ki a hazai csapat, ez a gól is elég volt a győzelemhez, amihez gratulálunk.

A meccs egyik igazán jó híre még, hogy a brazilok érkezésével a mellőzöttek sorába jutó ifjú Pinte Attila, aki az előző hétvégén mesterhármast szerzett a Somorja „B”/Tejfalu csapatának meccsén – mely során a hazaiak 6:5-re diadalmaskodtak a vendég felsőpatonyiak felett – újra lehetőséget kapott az első csapatban, hiszen a 75. percben becserélték. Kitartás Attila, s ne add föl!

 

Kontír Jozef, az STK Somorja edzője:

,,Jól kezdtünk, de nem sikerült kihasználni az általunk kidolgozott helyzeteket. A vendégek gólja eléggé sokkolt minket, de nagyon örülök, hogy még az első félidőben sikerült megfordítanunk a találkozó állását. A második félidőben már jobban játszottunk, és megérdemelten szereztük meg a harmadik golunkat is. A fiúk jó teljesítményt nyújtottak, belementek a párharcokba, szívvel, lélekkel, néha egészen a görcsig hajtottak. Azt hiszem, hogy aki kilátogatott a Pomléba, az nem bánta meg, hiszen a gólokon kívül jó pár szép és veszélyes akciót dolgoztunk ki.”

STK Somorja – Tótmegyer 3:1 (2:1)

 

Gólok: 41 a 72. Kuba, 45. Thiago – 28. Krcho

Sárga: Medgyes, Krištan – Kružlík, Sendrei, Petrovič

Játékvezető: Valentová

Nézők: 250

STK Somorja: Hajdúch – Mida, Horváth, Pončák, Medgyes – Kassiano (83. Špánik), Krištan – Thiago (64. Mezovský), Michel (75. Pinte), Joao – Kuba.

 

01 Kezdődik 04 a Meccsre a brazil Fluminense vezetői is kilátogattak, mely klubbal az STK augusztus óra együttműködik 03 Mikuš Rajmi eltiltása miatt csak a lelátón foglalhatott helyet 02 Janso Jakub és Pončák Vladimir kellemes társaságban kezdték a meccset05 Pončák Vladimir az egyetlen vendéggól szerzőjével, Krcho Dušannal néz farkasszemet 08 A vendégek a vezető gól szerzőjét, Krchot ünneplik 07 Horváth Csaba a levegő ura 06 Kuba Tanár Úr nagyot harcolt a mezőnyben09 Kuba Juraj gól előtti pillanatai 12 Mezovský Ľubomír is pályára lép 11 Szoros emberfogás 10 Thiago Saturnia Andre (9) gólja utáni öröm13 Sivaninec Stefan, a tótmegyeriek kapusa kifut a kapujából és a félpályáról érkező Kuba Juraj, aki nincs rajta a képen, 20 méterről az üres kapuba lő 16 Az utolsó 15 percre Ifj Pinte Attila is beállt 15 Krcho lövése a kapufán csattant a 90. percben 14 Jogos a gólöröm, Kuba szépségdíjas gólt lőtt18 Köszönet

Hozzászólások

hozzászólás