Orosz Csaba: A fiataloknak tettekkel is fel kell vállalniuk a magyarságukat

Méry János 2016-02-26
Orosz Csaba: A fiataloknak tettekkel is fel kell vállalniuk a magyarságukat

Orosz Csabát a Sport és ifjúsági bizottságon keresztül ismerem, aminek már második választási ciklus óta vagyok tagja. Az első négy évben nem volt komolyabb a kapcsolatunk, beszélgettünk, s amit kellett segítettem neki a rendezvényeken, de jobban jóban csak kb. egy éve vagyunk. Kellemesen csalódtam benne, hiszen őszinte ember.  Jó, persze mindenkinek vannak hibái, de korántsem helytálló az a vélemény, hogy Csaba beképzelt.  Ahol tud, segít, igaz lehet, hogy néha sokat vállal, de ennek ellenére kenusként és edzőként és olimpikonként is sokat tett hazájáért, Felvidékért és mindig vállalta, hogy felvidéki magyar ember. Somorjai képviselőtársammal és parlamenti képviselőjelölt-társammal még tavaly beszélgettem. De végre írott formában is leirattatott ez a beszélgetés.

510x240-mkp

Miért döntöttél úgy, hogy parlamenti képviselőjelölt leszel? Ez az első ilyen megmérettetésed?

Orosz Csaba: Amikor az MKP-n belül elfogadtam először az önkormányzati képviselő-jelöltséget, tudtam, hogy bizonyos dolgokat szeretnék felvállalni a jövőben. Emiatt is vállaltam el elsősorban az elnökségben való részvételt az MKP-n belül, később a pedig a járási küldöttségben való szereplést. Kötelességemnek tartottam, ha felvettem egy ilyen vonalat, akkor megmérettessem magam akár az országos listán is. Az elképzelésem mindenképp a fiatalos – s ami az én orientációmmal össze is függ végülis -, a sport és az ifjúsággal való foglalkozás, az, hogy a fiatalság jó irányba induljon el. Én főleg ezekben a célokban próbálnék valami újítást véghezvinni az MKP-n belül, akár országos szinten is.  Hisz itt foghatók meg legjobban a fiatalok. És valamilyen szinten elmondani nekik, hogy igenis vegyék komolyan magyarságukat, s ne csak úgy vállalják fel azt, hogy “hisz úgyis tudjuk, hogy magyarok vagyunk”, hanem igenis ki kell állni és fel kell vállalni az MKP-t, mint a felvidéki magyarság egyetlen pártját.

Tavaly januárban Téged választottak meg Somorja alpolgármesterének. Hogy tetszik a szerepkör és mik a feladataid?

Orosz Csaba: Tavaly február 1-től kaptam a megbízatást a polgármester úrtól, hiszen ez az ő hatásköre. Javasolnia kellett, javasolt is és a képviselőtestület megszavazta. Eddig félállású alpolgármester voltam ennek ellenére, minden nap reggeltől sokszor délutánig intézem a város ügyes-bajos dolgait, hozzáteszem nagyon szívesen. Délután általában több a munka, sőt hétvégén sem pihenek. Ez egy olyan hivatás, amely nem ér véget azzal, ha az ember hazamegy a hivatalból, sokszor képviseljük a várost különböző rendezvényeken sokszor hétvégén is.  De ez a dolog nem volt teljesen új számomra, hisz mint előző választási időszakban, is mint képviselő sok ilyen eseményen vettem részt. Ezt, mint mondom, nagyon élvezem, hisz sok érdekes és új emberrel találkozom, és remélhetőleg hasznomat veszi a város. Többnyire próbálok a legjobb döntésekben részt venni és tanácsot adni akár a polgármester úrnak is.

510x240-oroszdodi

Mióta vagy önkormányzati képviselő és részben már válaszoltál rá, hogy miért, minek vagy kinek a hatására döntöttél úgy, hogy elvállald ezt a tisztséget.

Orosz Csaba: Második képviselői időszakomat töltöm, tehát 4 évet lehúztam, most már elkezdtem a második négy évet. Előtte, az előző időszak előtt már két évvel beléptem az MKP soraiba, párttagként. És bizalmat kaptam, meg lettem szólitva, hogy indulhatok képviselőjelöltként. Szívesen vállaltam és befutóként sikert értem el olyan szinten, hogy bekerültem a körzetünkbe. Ugyanebben a körzetben folytattam tovább Kovács Koppány mellett. Próbálom a munkámat maximálisan elvégezni, kéréseknek megfelelni. Szerintem jó döntést hoztam, amikor elfogadtam a felkérést.

MKPA2-plakat

Mi a véleményed így 6 év távlatából a Hid-MKP konfliktusról?

Orosz Csaba:
Bánt a dolog igazából, mert mindenképp nagy bánat, hogy így megoszlanak a magyarok sorai. Lehet, hogy járható út lett volna egy párton belül folyatni a politikát. Sajnos,  most is úgy látom, hogy nagyon távolodnak a két pártnak az érdekei, és a közös hangnak a megtalálása. Jelen esetben, ilyen formában nem tudom elképzelni a  közös munkát. Más érdekekről szól a  dolog és nagyon alapvető dolgoban nem jött létre még  semmiféle megegyezés. Úgyhogy jelen esetben nagyon negativan látom ezt a közös utat. Remélem, hogy ha bekerült az MKP, nagyobb esély lesz az együttműködésre, mert kell az erős parlamenti képviselet a felvidéki magyarságnak.

Szerinted mik közösségünk legnagyobb problémái?

Orosz Csaba: Öregszik a közösség, és ahogy már említettem az előző kérdésnél is a fiatalok nem annyira veszik komolyan a magyarságukat úgymond. Tisztelet a kivételnek. Természetesnek veszik, hogy magyarok, de nem tesznek érte semmit, és nem veszik észre, hogy lassan így elveszítik az identitásukat, hogy igenis, azért ki kell állni, hogy magyarok vagyunk, fel kell vállalni, akár iskola terén akár közösségben való részvétel terén, hisz lassan beolvadunk, pont egy ilyen identitászavar végett. Sajnos a szlovák iskolában is főleg magyarul beszélnek a gyerekek, a magyar iskolák pedig egyre üresebbek.  Tehát igenis oda kell tenni magunkat és nemcsak gondolatban, hanem tettekben is és fel kell vállalni, akár a szervezeteken keresztül, akár politikailag. Itt az MKP-t, a Csemadok-ot értem, akár több ilyen szlovákiai magyar szervezetbe be kell lépni, egyre több embert meg kell nyerni arra, hogy belépjenek és segítsenek abban, hogy igenis elhitessük szinte születéstől a gyerekekkel azt, hogy egyszer oda kell állni. S ez nem egy természetes dolog sajnos.

marcifjak

Milyen sportteljesitményeket tudhatsz magadénak?

Orosz Csaba: Olimpiai döntős voltam Atlantában 1996-ban, 6. és 7. helyet értünk el kenu kettesben 500 és 1000 méteren. Harmadikok egy évvel előtte voltunk, Mexikóban, a világbajnokságon, ott kenu négyesben.
Mikor és miért hagytad abba az aktív sportot?
Orosz Csaba: Harminc éves koromban hagytam abba az aktív sportot, úgyhogy már 8 és 6 évesek voltak a fiaim. Elég volt igazából. Aki ismeri a versenysportot és az élsportot az tudja, hogy mennyire apácai élettel jár, én családos apaként több, mint fél évet szinte az évből edzőtáborokban és versenyeken vettem részt, és megpróbáltam a  maximumot kihozni magamból. És amikor 99-ben nem sikerült a Sydney olimpiának a részvételét kieveznünk, akkor egy kicsit úgy gondoltam, hogy most van az ideje, hisz nem akartam azt megvárni, amíg engem menesztenek, és lefele indulunk a lejtőn, inkább megpróbáltam úgy dönteni, hogy otthon legyek, megpróbálni egy új világot, a civil embernek a világát. Többé-kevésbé sikerült is ez valójában. Ellenben lehet, hogy sport terén rossz döntést hoztam, hisz a szlovák csapat kapott plusz egy szabadkártyát az olimpiára, tehát ha csak tovább is eveztem volna, akkor részt vehettem volna a Sydney olimpián.

34_Orosz_Csaba_03

Mit szeretnél megvalósitani Somorján az elkövetkező 3 évben?

Orosz Csaba:
A Sport- és Ifjúsági bizottság elnökeként továbbra is szeretném, ha a somorjai sportélet jól, jó hangulatban és eredményesen működne. Szeretnénk a maximumot kiharcolni a sportkluboknak, akár támogatás terén, akár minél több létesítmény megépítésével. Hisz nagyon jó támogatást kapnak a klubok, az eredmények is ezt mutatják igazából. Mint alpolgármester megpróbálnék minden olyan feladattal helytállni, ami ezzel a funkcióval jár és beletanulni olyan dolgokba, amibe egy képviselő nem lát bele. Ezen a hivatalon belül sokkal több információt találunk, és azáltal, hogy megismerem ezeket a dolgokat, minél igazságosabb és jobb döntéseket szeretnék hozni a jövőben.

Mit vársz a 2016-os parlamenti választásoktól?

Orosz Csaba: Mindenképp befutó legyen az MKP, az MKP soraiba pedig mindenkép fiatalítást szeretnék látni, mint MKP tag, s nem, mint jelölt. Hisz ez jövőnek a záloga. Voltak politikusok akik saját idejükbe remélhetőleg a legjobb döntéseket hozták, de fiataloknak kell teret adni. Hisz ha életbe akarjuk tartani ezt a pártot akkor nincs más lehetőség. A fiatalokat lehetőséghez kell engedni, hisz  reményt vesztenek elsősorban, másodsorban pedig kicsit másképp tudnak már a jelen időben gondolkodni, mint a régebbi korosztályú politikusok.

Hozzászólások

hozzászólás