A Mária Mennybemenetele-szoborcsoport előtt emlékeztek az Aradi Vértanúkra Somorján

Méry János 2016-10-11
A Mária Mennybemenetele-szoborcsoport előtt emlékeztek az Aradi Vértanúkra Somorján

Október 6-án a CSEMADOK és a Via Nova – Új Út somorjai alapszervezete megemlékezést szervezett az Aradi Vértanúk kivégzésének 167 évfordulója alkalmából.

A nap folyamán a somorjai Via Nova facebook oldalán az a bejegyzés jelent meg, miszerint a megemlékezés a rossz idő ellenére is meg lesz tartva, mivelhogy ez a minimum, amit a XXI. században a az Aradi Hősökért megtehetünk.

A megemlékezés a Kossuth-nótával kezdődött, majd a Corvin Mátyás alapiskola diákjai következtek.

A dobpergés után kihirdettettek a halálos ítéletek, majd az Aradi Tizánhárom utolsó mondatait mondta el Brunczlík Viktor, Csicsay Viktória, Granec Martin, Óváry Péter, Orosz Csaba, Czvedler Tamás, Búss Attila, Menyhárt József, Batta Gergely, Mezzey Márta, Horváth Kitti, Varju Péter és Méry János.

A megemlékezés szónoka Csonka Ákos lett volna, de egy nappal az esemény előtt kiderült, hogy operálni kell a már gipszben lévő térdét, így a beszédet elküldte Mathédesz Lajos régésznek, a Via Nova tagjának, akik egyeztettek a beszédet illetően. A szöveget portálunk hamarosan közli majd.

A beszéd után Kollárik Dávid káplán úr lépett a mikrofonhoz és az Aradi tizenhárom lelki üdvéért imádkozott, majd az emlékezőkkel együtt elmondott egy Miatyánkot és egy Üdvözlégyet, végül pedig egy könyörgéssel zárt. Méltó része volt ez az estnek.

Az esemény végén a jelenlévők az Aradi Vértanúk tiszteletére elénekelték a himnuszt, ezzel pedig a megemlékezés véget ért.

 

Íme néhány kép a megemlékezésről. További képekért kattintson a Via Nova – Új Út somorjai alapszervezetének albumára

 

Foto-3 Foto-4 Foto-8 Foto-9

Hozzászólások

hozzászólás