„Értékgyűjtés a generációk útján”

Varju Péter 2016-12-05
„Értékgyűjtés a generációk útján”

       2016. november 30-án a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület munkatársai a Hungarikum projekt keretén belül látogattak el iskolánkba. Az „Értékgyűjtés a generációk útján” nevű tervezet célja az elfeledett mesterségek megismerése, felkutatása volt. Az alsó tagozatosok három mesterségről szóló mese alapján rajzokat készítettek. A legszebb munkákat beküldők oklevelet kaptak, ezenkívül mindegyikük könyvjutalomban részesült.

Felső tagozatos diákjaink egy interaktív szellemi vetélkedőn mérhették össze tudásukat. A foglalkozáson huszonnégy tanulónk vett részt, nyolc az 5. évfolyamból, négy a 6. évfolyamból valamint tizenkettő a 7. évfolyamból. Ötletes rejtvényeket oldottak, különböző növényi magvakat határoztak meg, amelyeket néhányan (csakis a minél pontosabb meghatározás miatt) meg is kóstoltak J. Szólások, közmondások értelmezése által verseket fogalmaztak a valamikori pásztorkodással, halászattal és aranyászattal kapcsolatban. Megcsillanthatták tudásukat a rajzolás, valamint a konyhaművészet terén is, például egy vízimalom megalkotásánál vagy a kalács elkészítésének tudományában. Dicséret illeti mindannyiukat, nagyon ügyesek voltak. A helyezetteken kívül a többi résztvevőt is szép jutalmakkal illették.

„2016. november 30-án jöttek el iskolánkba is az „Értékgyűjtés generációk útján” című verseny megrendezői. Fő témája a régi magyar mesterségek és a kultúra volt. A 4-fős csoportokat az ötödik, a hatodik és a hetedik évfolyamokból válogatták össze. Összesen 6 csoport gyűlt össze. A verseny a 3. tanítási órán kezdődött és az 5. órán ért véget. Miután helyet foglaltunk, a Magyarországról érkezett vendégek bemutatkoztak, s nem sokkal ez után meg is kaptuk az első feladatot. Szerintem a legjobb az volt, amikor különböző, régi konyhai eszközöket mutattak fel, s nekünk ki kellett találni, mire használták azokat. Persze érdekes volt az is, amikor egy közmondást kapott minden csoport, s az alapján kellett írni egy 4-soros versikét. Igaz, mi a csapatunkkal az utolsó feladat után biztosak voltunk benne, hogy elrontottuk, mégis egész jól teljesítettünk: harmadikok lettünk. A második helyezést az 5.B-ből érkezett versenyzők érték el, az elsőt pedig a 7.A-sok. Szerintem nem is a verseny vagy a végeredmény volt az egészben a lényeg, hanem az, hogy együtt készültünk fel, meg közben rengeteget szórakoztunk. Örülnék, ha jövőre újra megrendezésre kerülne egy hasonló vetélkedő!”

György Réka a Corvin Mátyás Alapiskola 7.B tanulója

  1.  kép: A győztes csapat (balról) – Kocsis Anna, György Bendegúz, Došek Paulina, Horváth Lili

IMG_159 IMG_121

IMG_171 IMG_170 IMG_164 IMG_158 IMG_154 IMG_151 IMG_138 IMG_137 IMG_134 IMG_129 IMG_123

IMG_115 IMG_110

Hozzászólások

hozzászólás