Kicsi nékem ez a ház: Megtartotta évzáróját a Pici, a Kis, a Nagy, az Ifjúsági CSALI és a Csali Zenekar

Méry János 2016-12-18
Kicsi nékem ez a ház: Megtartotta évzáróját a Pici, a Kis, a Nagy, az Ifjúsági CSALI és a Csali Zenekar

Az utóbbi hetek, és hónapok szinte csak a Csali Gyermek Néptáncegyüttesről szóltak, szólnak, és még reméljük, sokáig szólnak is majd, hiszen az a menetelés, amit a Felszállott a páva című műsorban véghezvittek példa nélküli, sőt kijelenthető: történelmi tett.

De szombat este nemcsak ezért telt meg teljesen a somorjai kultúrház, azaz Városi Művelődési Központ – mely a somorjai Csemadokkal együtt a Csali Gyermek Néptáncegyüttes fenntartója –, hanem mert szombaton tartotta a már megszokott évzáró fellépését a somorjai néptáncegyüttes minden csoportja, név szerint a Pici Csali, a Kis Csali, a Nagy Csali, és az Ifjúsági Csali, és az őket kísérő, Hideghéthy Jenő által vezetett Csali zenekar.

A műsort felkonferáló Nagy Myrtillt a közönség felállva, óriási tapssal köszöntötte, és percekig nem engedte szóhoz jutni. A tapsvihar elcsendesedésével a Csali vezetője mindenki nevében megköszönte a tapsot, mely valószínűleg a pénteki sikernek szólt, de egyből kijelentette: a mai este nem róluk, hanem minden egyes csalisról fog szólni.

20161217_171022

„A Felszállott a páva szigorú szabályai miatt, csak nagyon kevés táncosunkat nevezhettünk be a műsorba, így ez teljesen érthetően nem esett jól azoknak a gyerekeknek, akik ugyanúgy az egyes csoportok tagjai. Ennek ellenére egy csapatként szurkoltak a pávásoknak és ez a siker mindannyiuk sikere.” – kezdte a Csali vezetője.

Myrtill, aki a Városi Művelődési Központ igazgatója is egyben, elmondta, hogy az évzáró dátuma már hónapokkal ezelőtt le lett egyezve, de a Páva miatt erre a gálaestre nem tudtak annyit készülni, mint amennyit szerettek volna.

Ezért elnézést is kért a nézőktől az esetleg előforduló hibákért, de mint mondta, bízik benne, hogy azért elnézik nekik ezt.

20161217_172659

A műsor a legkisebbek kezdték, gyerekjátékokkal, szóval a Pici Csali, majd fokozatosan a Kis Csali, a Nagy Csali és az ifjúsági Csali is színpadra lépett, a közönség pedig aktív volt, hiszen gyakran már a koreográfiák közepén tapssal jelezte: tetszik neki a produkció. Nagy sikert arattak Csicsay Viktória által énekelt dalok is, aki szintén a Csali zenekar tagja s idén tavasszal saját koncertet is adtak Somorján, melyre portálunk is felhívta a figyelmet.

A Nagy Csali előadta a Jaj de nehéz ez az ábécé című koreográfiát, mellyel a Páva döntőjébe jutott a csapat, az Ifjúsági Csali pedig a Csóti réten címűt mutatta meg. Ez volt az a koreográfia, mely aztán középdöntőt ért.

20161217_183324

A Csali csoportjai egyébként a 2016-os évben több mint 1500 órát töltöttek próbákkal, 16 hétvégi edzőtáboruk volt és több mint húsz fellépésük. A Csali zenekar baszkföldi túrán is részt vett, a Nagy Csali és az Ifjúsági Csali egyaránt arany sávos minősítést nyert a füleki Eszterlánc Országos Gyermek Néptánc-fesztiválon, a csoport szólistája, Rajcsányi Ádám pedig szintén arany sávot nyert az országos szólótáncversenyen.

Amikor az utolsó műsorszám következett volna, Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik frontembere és egyben Somorja város képviselő-testületének tagja vette kezébe a mikrofont, aki elmondta, hogy a Csali arany betűvel írta be nevét a Felvidéki magyarság életfájába és gratulált az általa színpadra szólított csemadokos kollégájának, Nagy Myrtillnek és Myrtill kollégájának, Madocsai Imrének. Koppány, aki egyébként a Csemadok somorjai szervezetének alelnöke, valamint a kulturális bizottság elnöke is egyben, Bárdos Gábort, Somorja polgármesterét hívta még színpadra, aki először színpadra hívta Valacsay Franciskát, és Dóczé Mónikát, akik szintén a Csali koreográfusai, majd Somorja MKP-s polgármestere mindannyiuknak egyszerre gratulált.

20161217_185148

Ezután következett a pávás csoport, akik a pénteki koreográfiát, tehát Vág-Garamközi táncokat mutattak be Tardoskedd, Martos és Kéménd környékéről, majd pedig a finálé, amikoris a színpadra felvitt torta árnyékában az összes csalis egyszerre táncolt még egy utolsót. No, ezek azok a pillanatok, amiért érdemes dolgoznia a felvidéki, somorjai magyar kultúrembereknek. Egy dolog biztos, ezen az estén (is) jó volt somorjainak lenni.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás