Napi evangélium – január 24. – Kedd

Méry János 2017-01-24
Napi evangélium – január 24. – Kedd

Egy alkalommal Jézust  fölkeresték anyja és  rokonai. De nem  mentek be  a házba, ahol  Jézus  tanított, hanem  hívatták  őt. Akik  körülötte  ültek, odaszóltak Jézusnak: „Anyád és rokonaid  kint vannak, és keresnek  téged.” Jézus azonban így válaszolt: „Ki az  én anyám? Kik az én rokonaim?”  Aztán végighordozta tekintetét a körülötte ülőkön, és csak ennyit mondott: „Ezek az én anyám és rokonaim. Aki teljesíti Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám!”

Mk 3,31-35
Elmélkedés:

Az ördöggel  való  szövetkezés  képtelen  rágalma  után  Márk  evangélista visszatér  a  Jézust  felkereső  családtagokhoz,  akik hallhatták  azt  a szóbeszédet, miszerint  Jézus „eszét  vesztette.” Most  már kiderül,  hogy anyjáról és más  rokonokról van  szó. Egyáltalán nem  biztos, hogy  hitelt adtak ennek a szóbeszédnek, de úgy gondolták, hogy már maga a  híresztelés is rossz fényt  vet a  családra, s ezért  jobb volna  mielőbb véget  vetni ennek. Érdekes mozzanat, hogy amikor  megérkeznek, nem mennek be a  házba,   ahol Jézus  éppen tartózkodik  és tanít.  Nem arról  van itt  szó, hogy  a nagyszámú tömeg megakadályozza őket ebben, hanem inkább távolságtartásukat fejezik ki ilyen módon. Nem mennek  be a házba, hanem üzennek Jézusnak  és megpróbálják kihívni őt. A történetben  szereplő  személyek helyzete,  tartózkodási  helye  ezúttal jelzi a szereplők  Jézushoz való  viszonyát. A  házon kívül  tartózkodókat inkább kívülállóknak,  keresőknek, bizonytalanoknak  neveznénk, míg  azok, akik bent vannak a házban és hallgatják az Úr tanítását, egységben  vannak vele. Az  épület látható  viszonyítási pontja  helyett azonban  válaszában Jézus egy új viszonyítási pontot jelöl meg: „Aki teljesíti Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám!”A mennyei Atya akaratának elutasítása  vagy elfogadása határozza meg  azt, hogy kívülálló maradok-e vagy egységben élek Krisztussal.

© Horváth István Sándor

 

   Imádság:

Jóságos Istenem, hálás  szível köszönöm neked  mindazt, amivel minden  nap elhalmozol jóságodból, köszönök mindent azok  helyett és nevében is,  akik ezt nem teszik meg.  Édes Jézusom, határtalan  jóság! Milyen sokat  tettél azért, hogy az emberek viszontszeressenek. Miként lehetséges mégis,  hogy sokan nem szeretnek  téged? Szent kegyelmeddel  eltökélem, hogy  amennyire   csak képes vagyok, szeretlek téged mindenekfölött!

A mai olvasmány és a zsoltár szövege itt olvasható:

http://igenaptar.katolikus.hu/

A mai evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:

http://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20170124.mp3

Hozzászólások

hozzászólás