A somorjai gimnázium rendezi a 26. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

Méry János 2017-03-02
A somorjai gimnázium rendezi a 26. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

A hírek.sk beszámolója. Nem kis feladat vár a somorjai Madách Imre Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumra és az intézmény mellett működő Pro Ratio Alapítványra. A 2016 tavaszán Budapesten megrendezett jubileumi 25. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny záróünnepségén vállalta a következő viadal döntőjének megrendezését. Huszonhatodik alkalommal tehát március 23-27-én a csallóközi városban mérhetik össze tudásukat Magyarország, Felvidék, Erdély, Kárpátalja és Vajdaság legtehetségesebb magyar matematikuspalántái.

A néhány éve elhunyt komáromi matematikatanár, Oláh György által először Komáromban, majd kétévente felváltva valamelyik magyarországi, illetve határon túli magyarlakta városban megrendezett versenyről és az idei somorjai előkészületekről Trencsík János matematika-fizikai szakos tanárral, a somorjai Madách Imre MTNY Gimnázium igazgatójával beszélgettünk. Elöljáróban az oktatási intézményről elmondta: 12 osztályban 226 diákot 22 pedagógus oktat. A gimnázium mellett működő Pro Ratio Alapítvány kuratóriumának tagjai az iskola pedagógusai, így a 26. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny szervezését az alapítvány az intézménnyel közösen vállalta.

„A verseny ötlete 1991-ben egy szakmai továbbképzésen a felvidéki Oláh György és az erdélyi dr. Bencze Mihály matematikatanár fejéből pattant ki, nem utolsósorban azért, hogy a határon túli diákok magyarul versenyezhessenek. A versenyt a következő évben első alkalommal Komáromban rendezték meg. A rendezvény iránt az évek során egyre nagyobb lett az érdeklődés, és többnapossá nőtte ki magát. Azóta is kétévente egy magyarországi településen, majd egymás után következve valamelyik határon túli magyarlakta térségben tartják azt meg“ – nyilatkozta a kezdetekről a somorjai gimnáziumigazgató, hozzátéve: iskolájuk diákjai kezdettől fogva részt vettek vettek a versenyeken.

Minden évben az egyes régiókban megtartott selejtezőkön legjobban teljesítő középiskolások kerülhetnek be az összmagyar döntőbe, ahol általában 250 diák és 50-60 kísérőtanár szokott jelen lenni. „Nem túlzás azt állítani, hogy annak színvonala már a matematika olimpia országos fordulójának nívójával vetekszik. A tavalyi jubileumi 25. verseny záróünnepségén bejelentették, hogy a következő évben szlovákiai középiskola vállalhatja a szervezést. Egyébként felvidékiek 1992-ben Komáromban, 2000-ben Dunaszerdahelyen, 2008-ban pedig Kassán rendeztek döntőt. Mivel négy évvel ezelőtt sikeresen  megrendeztük a felvidéki selejtezőt, a hajdani sikerélményeink és tapasztalataink birtokában elvállaltuk a 26. összmagyar döntő megtartását“ – mondta az iskolavezető, aki egyébként matematika-fizika szakos pedagógus.

56505

Trencsik János Madách Imre mellszobrát avatja fel

Trencsík János maga sem tagadja azt, hogy ezzel a döntéssel a kisvárosi gimnázium nagy fába vágta a fejszéjét, de a szervezők bíznak abban, hogy sikeresen vesznek majd minden időközben felmerülő akadályt.

„Helyzetünkön némileg könnyít az a tény, hogy a verseny pár éve már a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának anyagi támogatásában részesülhet, ám azon felül szponzorok segítségére is szükség van a különféle költségek fedezéséhez. Hiszen a rendezvényt színházlátogatással és további kulturális programokkal, magyar vonatkozású történelmi emlékhelyek megtekintésével, pozsonyi kirándulással és somorjai városnézéssel is színesítjük. Március 23-án érkeznek a résztvevők Somorjára, 24-én délelőtt tartjuk majd a rendezvény ünnepélyes megnyitóját, 25-én lesz a verseny, 26-án a pozsonyi kirándulás, 27-én délelőtt pedig az eredményhirdetéssel és a díjkiosztó ünnepséggel zárul az eseménysorozat“ – mondta Trencsík János.

Mivel Somorja kevés kollégiumi férőhellyel rendelkezik, ezért a szervezők megegyeztek a korszerű helyi X-BIONIC szálló és olimpiai sportközpont vezetőivel, hogy megfizethető áron szállást és megfelelő színvonalú szolgáltatásokat biztosítanak majd a vendégeknek. „Például a verseny résztvevői szabadidejükben használhatják a szálló uszodáját, moziját, konditermeit és további sportlétesítményeit is. Valószínűleg az írásbeli versenyt pedig majd a 250 férőhelyes ülésteremben tartjuk meg, ami szervezés szempontjából a legideálisabb megoldás lenne“ – ismertette a részleteket az iskolavezető.

A verseny szigorú szabályok alapján zajlik. Évfolyamok szerint négy kategóriába sorolják a versenyzőket, a zsűritagok pedig az egyes régiókból beküldött, majd kiválogatott, esetleg módosított matematikai feladatokat a verseny kezdetéig titokban tartják. Idén a zsűri elnöke Bálint Béla, a Zsolnai (Žilina) Műszaki Egyetem oktatója lesz, a további tagok pedig mindig az egyes magyarlakta régiók vezetői.

„Míg az előkészületek és a különféle szervezési feladatok teljes mértékben a szervező iskolára hárulnak, addig a feladatok javításába és az eredmények összegezésébe más intézményeik tanárai is bekapcsolódnak. Kategóriánként előre ki van jelölve a feladatok javítását felügyelő vezető tanár, tehát mindennemű csalás kizárt” – jegyezte meg Trencsík János.

A legeredményesebb feladatmegoldók idén is a tárgyi jutalmak mellett oklevelet is kapnak. Tavaly alapították meg és első ízben adták át az Urbán János-díjat, amely névadója az ELTE Természettudományi Karán matematikát és filozófiát tanult, majd 1981-től 2012-ben bekövetkezett haláláig a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tanított matematikát.

logo2016small

Trencsík Jánosnak meggyőződése, hogy a jelentős verseny megszervezésének úgy iskolájuk, mint városuk számára számos hozadéka lehet. Így például az alapiskolai beíratások előtt az is fontos, hogy a magyar alap- és középiskolákról pozitív hírek jussanak el a szülőkhöz…

„Bár a verseny hivatalos főszervezője a Pro Ratio Alapítvány, ám annak révén úgy gimnáziumunk, mint városunk megmutathatja magát a más magyarlakta tájakról érkező vendégeknek, akik remélhetőleg jó hírét keltik majd mind Somorjának, mind az iskolánknak. Ilyenkor, az alapiskolai beíratások előtt azonban az is fontos, hogy a magyar alap- és középiskolákról pozitív hírek kapjanak szárnyra. Azok hallatán ugyanis a szülők vélhetően szívesebben döntenek az anyanyelvi oktatás mellett. Sajnálatos, hogy mi, magyarok Somorján is egyre csak fogyunk, miközben a magyar iskola megtartó erő lehet. Az is kiemelendő, hogy a Kárpát-medencei magyar iskolák egy-egy értelmes, jó cél érdekében össze tudnak fogni, szívesen működnek együtt. Nem utolsósorban pedig azt is hangsúlyoznám, hogy úgy az anyaországban, mint a határokon túli magyar tannyelvű iskolák többségében színvonalas matematika-oktatás folyik, ezt bizonyítják az általunk most szervezett és az ehhez hasonló versenyeken elért kiváló eredmények is” – mondta végül a somorjai gimnázium vezetője, Trencsík János.

Hozzászólások

hozzászólás