Napi evangélium március 3. péntek

Méry János 2017-03-03
Napi evangélium március 3. péntek


Keresztelő János tanítványai  egyszer Jézushoz  járultak, és  megkérdezték tőle: „Miért  van az,  hogy mi  és a  farizeusok gyakran  böjtölünk, a  te tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?” Jézus így felelt nekik:

„Vajon szomorkodhat-e a násznép,  amíg velük  van a vőlegény?  Eljönnek a  napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek.”

Mt 9,14-15

Elmélkedés:

A mai evangéliumban  újra a  böjtölés kérdése kerül  elő. Jézustól  számon kérik, hogy ő és tanítványai miért  nem tartják meg úgy a böjtöt,  ahogyan azt a mózesi  törvények előírják.  Hasonló kérdéssel  már találkoztunk  az írástudók és  farizeusok  részéről, az  kifejezetten  ellenséges  szándékú volt. Most Keresztelő János tanítványai a kérdezők, s felvetésükben  nincs nyoma a rosszindulatnak.  Egyszerűen  csak  arról  van  szó,  hogy  az  ő felfogásuk szerint minden vallási előírást, köztük a böjtölésre  vonatkozó parancsokat is  pontosan  meg  kell  tartani,  Jézus  tanítványai  viszont Mesterük példáját követve nem tartanak böjtöt. Válaszával Jézus nem kérdőjelezi meg a böjt fontosságát, nem utasítja el a böjti gyakorlatot, hanem azt akarja jelezni, hogy jelenlétének ideje nem a    böjtölés  ideje,  de  távozása  után  eljön  majd  a  böjtölés  ideje.   A böjtölésnek egy hagyományos  módja, ha  valaki bizonyos  ételt vagy  italt megvon önmagától.  Napjainkban (emellett)  talán még  helyesebb  böjtölési forma, ha  valaki  legalább egy  időre  tartózkodik a  televíziózástól,  a számítógép használattól vagy az  internetezéstől. Sok olyan  tevékenységet végzünk, amely  rengeteg időnket  felemészt naponta.  Szenteljük  Istennek időnk egy részét! A lemondás,  az önfegyelem,  a mértékletesség  megtermi lelki gyümölcsét.

© Horváth István Sándor

 Imádság:

Uram, Jézus, vezess engem a gyógyulás útján és a hit útján. Benned ismerem fel gyógyítómat  és  a te  vagy  a hit  ajándékozója.  Időt adsz  nekem  a bűnbánatra és a megtérésre. Időt adsz  nekem a lelki megújulásra és  hitem elmélyítésére.  Időt  adsz  nekem,  hogy  veled  találkozzak.   Megbocsátó kegyelmed mindennél többet ér számomra!

 

A mai olvasmány és a zsoltár szövege itt olvasható:

http://igenaptar.katolikus.hu/

A mai evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:

http://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20170303.mp3

 

Hozzászólások

hozzászólás