Továbbra sincs döntés a sámoti hulladékégetővel kapcsolatban

Méry János 2017-03-24
Továbbra sincs döntés a sámoti hulladékégetővel kapcsolatban

Továbbra sincs végleges döntés a Somorján, a Sámot városrészben megépítendő, magas hőfokú plazmatechnológiával működő hulladékégető berendezés ügyében.

Somorja város vezetése a területfejlesztési terv 2-es számú módosítására hivatkozva még 2016-ban leállíttatta a projektet. A további fejleményekről Bárdos Gábor polgármester tájékoztatott.

„Döntésünket a beruházást előkészítő társaság természetesen megfellebbezte, így az anyag a Nagyszombati Megyei Építkezési Hivatalhoz került – mondta. – Mivel ez formai hiányosságot talált az általunk kibocsátott, ide vonatkozó végzésben, újratárgyalásra visszautalta a somorjai Közös Építési Hivatalba, jelezve, hogy döntése ellen további fellebbezésnek helye nincs. Ennek ellenére is egy, az eljárásba belépő külső résztvevő mégis panaszindítvánnyal élt, így a nagyszombati hivatal az ügyet a közlekedési és építésügyi minisztériumnak továbbította.”

Mivel napokban megérkezett a somorjai Városi Hivatalba a Nagyszombati Megyei Építkezési Hivatal végzése, az üggyel a közeljövőben érdemben fog foglalkozni a város.

„A területfejlesztési terv 2-es számú módosításához kell tartanunk magunkat, amely leszögezi, hogy a szóban forgó területen hulladék hasznosítása, illetve ilyen célt szolgáló ipari objektum létrehozása és üzemeltetése nem megengedett” – tette hozzá Bárdos.

A plazma technológiával működő hulladékégető építését több okból sem támogatja a város. Ezek közül is talán a feldolgozásra kerülő hulladék beszállítása és raktározása a legsúlyosabb, mivel a tervek szerint a sámoti hulladék feldolgozó minimum évi 100 ezer tonna háztartási hulladék feldolgozásával működtethető. A Felső-Csallóköz települései évente nem egész 20 ezer tonna háztartási hulladékot produkálnak, ebből Somorja 3500 tonnát. Ezt azt jelenti, hogy mintegy 80 ezer tonna hulladékot kellene évente beszállítani Sámotra, ami napi több tucat kamion-rakományt jelentene. További gondokat okozhat a tervezett erőmű esetleges, akár ideiglenes leállása során felhalmozódó hulladék.

Komoly gond az is, hogy a technika – bár modern –, nincs letesztelve rendesen, így a környező országokban sem működik hasonló.

A SPV Dálovce vállalatnak egyébként nincs tapasztalata ilyen jellegű égetők építésével és a 2015-ben Somorján tartott fórumon  http://felvidek.ma/2015/10/a-somorjaiak-nemet-mondtak-a-plazma-technologias-szemetegetore/  sem tudtak magyarázatot adni arra, hogy ennek ellenére miért épp ők foglalkoznak a projekttel.

Somorja lakossága korábban érvényre juttatta elutasító álláspontját a berendezés megépítésével kapcsolatban. A petíciót közel másfélezer somorjai és környékbeli lakos látta el kézjegyével.

 

Somorja Város hivatalos oldala, MJ

Hozzászólások

hozzászólás