Miért vonzó a brazil focisták számára Somorja?

Méry János 2017-03-29
Miért vonzó a brazil focisták számára Somorja?

Vajon miért vonzó a brazil futballtehetségek számára Somorja? A csallóközi kisváros futballcsapatában játszó ifjú brazilokkal kapcsolatban készített kétoldalas riportot hétvégi számában a szlovák DenníkN napilap. Természetesen arra is választ kerestek, milyen hozadékot jelent ez – a jelenleg a másodosztályban futballozó – somorjaiak számára.

A brazil álom és Európa kapuja

A több mint kétszázmilliós lakosságú Brazíliában a futball az első számú sport. A DenníkN hasonlata szerint ott „az európai futball olyan a focisták számára, mint a szlovák hokisoknak az NHL”. Rengetegen futballoznak, így a játékosok számára otthon óriási a konkurencia, ezért sokan külföldre kerülnek. Tavaly 1500-an, ami kétszer annyi, mint Argentína esetében.

Az utánpótlás nevelésére nagy gondot helyeznek annál a Rio de Janeiro-i négyszeres brazil bajnok Fluminense csapatánál is, amelynek vendégjátékosai Somorján futballoznak. Céljuk egyértelmű: fejlődni, érvényesülni az európai focipiacon, majd visszatérni Brazíliába, hogy a klubjuk első csapatába játszanak.

Peterson Silvino da Crus, azaz Peu. Fotó: Denník N (Peter Kováč)

Csutora Norbert, a somorjai klub (FC ŠTK 1914 Šamorín) főrészvényese rámutatott a brazíliai és a szlovákiai helyzet különbözőségeire. A Fluminense futball-akadémiáján 350-en vannak, a serdülőbajnokságokban négy csapatuk van, itthon például a Slovannak csak egy. A négy ificsapatból a legjobbak a felnőtt csapatba kerülnek, így játéklehetőség nélkül marad 80 huszonéves fiú. „Olyanok, melyek fele kényelmesen megbirkózna a mi Fortuna Ligánkkal” – mondta Csutora.

A Fluminense azt szeretné, hogy játékosai érvényesüljenek, ezért keresi a kedvező átigazolási lehetőségeket. Erre több jó példa van, 2015-ben Gerson az AS Rómához igazolt, 2016-ban Kenedy a Chelsea-hez. Ezekért az átigazolásokért 29 millió dollárt kapott a Fluminense, ebből új edzőközpontot építettek. A klub számára televíziós jogdíjak után a játékospiac jelenti a legnagyobb bevételi forrást.

Erőnléti felkészülés a X-Bionoc Sphere központban. Fotó: Denník N (Peter Kováč)

Megszólal a Peunak becézett Peterson Silvino da Cruz is. A 23 éves csatár 13 góljával a szlovák másodosztály legeredményesebb góllövője. „Mindenki számára álom, hogy Európában játsszon, mindegy, milyen úton jut ide” – mondta Peu. Most nyolcan vannak Somorján, akik a későbbi érvényesülés reményében örülnek a helyi játéklehetőségnek, hozzászoknak az európai focihoz, időjáráshoz, megtanulnak angolul – értékes tudással, tapasztalattal gazdagodnak.

FC STK Somorja

 

A klub főrészvényese Csutora Norbert 2009-ben a negyedik osztályból vette át a csapatot. Azóta megduplázódott az ifjúsági csapatok száma, a brazil vendégjátékosokkal most a másodosztályban futballoznak. A kis városi stadionban 640 néző előtt játszanak.

 

Az 550 ezres költségvetést főleg a brazíliaiak állják, kisebb részét (mintegy 250 ezret) a részvényesek, a szponzorok és a város. Céljuk feljutni az első osztályba. A jövőben a brazilok akár főrészvényesekké is válhatnak, jelenleg a szerződés előkészítése zajlik.

 

Magyarországon és Csehországban nem, Somorján igen

A Fluminense olyan európai klubcsapatot keresett, ahová elküldheti azon ifjú focistáit, akik ugyan még nem érték el az európai átigazoláshoz szükséges színvonalat, de esélyük van rá. A somorjai klubbal egyedi projektet valósítottak meg. Csutora Norbert visszaemlékezett, hogy egyik ismerőse révén találkozott a Prágában futballozó Fluminense képviselőivel, akik az elképzelésükkel korábban próbálkoztak a budapesti Vasasnál és Csehországban is, ám végül mégis a somorjaiakkal egyeztek meg. „Volt egy feltételük, hogy feljussunk a II. Ligába, ezt sikerrel vettük” – mondta Csutora.

Csutora Norbert. Fotó: Denník N (Peter Kováč)

A braziloknak megfelelnek a viszonylag szabad szlovákiai szabályok. A keretben legfeljebb öt Európai Unión kívüli országból származó játékos lehet. A magyar másodosztályban egy sem, különben elveszítenék a futballszövetségtől az 500 ezer eurós nagyságrendű támogatás. Előnyt jelent az is, hogy Szlovákia egyike azon kevés országoknak, amelyekben a futballt aprópénzért játsszák.

Csutora beszélgetett egy másodosztályú osztrák klub tisztségviselőivel, akik elmondták, az éves költségvetésük 8 millió euró. Összehasonlításul: Szlovákiában ma a Slovan fekteti a legtöbb pénzt a futballba, költségvetése körülbelül 5 millió euró.

A cikkíró megjegyzi, hogy néhány száz méterre a stadiontól él Bugár Béla politikus. Csutora állítja, ehhez a projekthez semmi köze sincs, nincs benne tulajdonrésze. Mário Hoffmann ismert üzletembernek sincs, vele az X-Bionoc Sphere központbantjában folyó felkészülés szintjén történik az együttműködés, valamennyi korosztály látogatja a medencét és az erősítőtermeket.

Jók a visszajelzések Somorjáról

A brazil focisták számára vonzóvá kellett tenni…

A CIKK FOLYTATÁSÁT ERRE A LINKRE KATTINVA OLVASHATJA A KÖRKÉPEN.

körkép.sk, DenníkN

fotó: DenníkN

Hozzászólások

hozzászólás