A 14 éves lány, aki már három focicsapatban is játszott

Méry János 2017-05-01
A 14 éves lány, aki már három focicsapatban is játszott

ÚJ SZÓ ONLINE – 2017.04.29. – 11.26

A 14 éves a csallóközcsütörtöki Feketevízi Tímea a somorjai STK és a DAC után a győri ETO-ban folytatja.
Óvodás volt, mikor a csallóközcsütörtöki futballklub fiatal gyerkőcöket keresett a helyi ificsapatba, szülei pedig élve a lehetőséggel, elvitték egy edzésre. Szinte azonnal megtetszett neki ez a sport, és ahogy tehetsége kibontakozni látszott, el is dőlt, hogy milyen irányba fog haladni az élete. Tanulmányait Somorján kezdte, így átkerült az STK-hoz, ahol egyedüli lányként együtt játszott a fiúkkal. „Mikor elkezdtem focizni, sokszor csak néztek rám, hogy mit keresek én ott? Ki ez a lány? Olyan is volt, mikor fiúnak néztek”– mesélte Feketevízi Tímea, visszaemlékezve a kezdetekre. Elmondása alapján legjobban édesanyja virágcserepei és a szomszédok idegei sínylették meg hobbija iránti szenvedélyét, előfordult, hogy nem kapta vissza egy-egy szomszédban landolt labdáját.
Tizenhárom éves volt, mikor meghívást kapott a DAC lánycsapatába, és az első edzés után már el is döntötte, hogy odaigazol. Ez új élmény volt számára: „Más volt velük focizni, mint a fiúkkal… A fiúknál jobban tetszett” – árulta el nevetve Tímea. A Dunaszerdahelyen töltött egy év alatt többször is felhúzhatta a csapatkapitányi karszalagot. „Nagyon sokat köszönhetek az edzőmnek, Bíró Sándornak, általa kerültem be a válogatottba is” – tette hozzá a tehetséges játékos, akit meghívtak a szlovák utánpótlás-válogatottba, a debütáló meccsét pedig egy szép góllal koronázta meg.
uj-0428-018f-fekete3x.rw_Timinek nagy álma vált valóra, mikor idén nyáron a győri ETO női utánpótlás vezetőedzője, Süle János felkereste azzal, hogy nem cserélné-e zöldre a sárga-kék mezt, miután látta szereplését egy focitornán. A döntés hatalmas változással járt, hiszen mindent itt kellett hagynia, hogy a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémián folytassa. „Nehéz volt eljönni otthonról, kollégiumba költözni, de azt is meg kellett szokni, hogy magyarosan beszéljek” – magyarázta mosolyogva a csallóközcsütörtöki lány. Győrben napi két edzésük van, míg Dunaszerdahelyen csak heti kettő volt. Sokszor játszanak egymás ellen a lányok és a fiúk, hogy ők is vegyék fel azt a tempót, dinamikát, ahogy a fiúk fociznak. Kipróbálhatják magukat a felnőtt csapatban is, hetente négyszer edzenek velük, így tapasztalatot gyűjthetnek a nagyoktól, akik nagyon segítőkészek.
Az átigazolási ügyintézés miatt két hónapot ki kellett hagynia, de gyorsan formába lendült. Nemrég Veszprémben az I. Tavaszváró Lány Focitornán megnyerte a legjobb mezőnyjátékosnak járó díjat. „A technika az erősségem, fizikailag azonban még van hova fejlődnöm, sokat kellene híznom, erősödnöm” – mondta a támadó pozícióban játszó Feketevízi Tímea. Úgy látja, hogy a női foci is egyre népszerűbb, egyre több lehetőséget kapnak a lányok is, a tévében is egyre több a női meccs. Példaképei közé tartozik Marozsán Dzsenifer, az olimpiai bajnok német válogatott magyar játékos.
A rátermett csallóközcsütörtöki futballista mindenképp Győrben szeretné befejezni a középiskolát, és továbbra is erősíteni a válogatott utánpótláscsapatát, a későbbiekben pedig osztrák vagy német klubcsapathoz akar igazolni. Állítja, hogy a siker kulcsa a kitartásban rejlik, ő pedig kitartóan küzd az álmai eléréséért.
Noszek Barbara

Hozzászólások

hozzászólás