Kitelepítések 70: Hallgassa meg Popély Gyula tavalyi somorjai beszédét

somorja.sk 2017-05-11
Kitelepítések 70: Hallgassa meg Popély Gyula tavalyi somorjai beszédét

70 évvel ezelőtt, azaz 1947. április 12-én indult meg az első vagon a Felvidékről kitelepített magyarokkal az Csonka országba.

Portálunk az egész évben meg szeretne emlékezni a Felvidéki magyarság legnagyobb tragédiájáról. A Galambos Laci bácsival készült interjút már közöltünk, Ő a szarvai és a bacsfai kitelepítésről beszélt nekünk. Egy későbbi cikkünkben egy tavalyi interjút is bemutattunk, melyben Méry János Sárkány Laci bácsival beszélget.

A magyar Országgyűlés 2012. decemberében, a 86/2012 (XII. 7.) sz. határozatával nyilvánította a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjává április 12-ét. A benesi dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból mintegy 100 ezer felvidéki magyart telepítettek át Magyarországra.

A Via Nova Somorjai Alapszervezete a 2017-es évet a Kitelepítések évének nyilvánította, és felhívja a figyelmet arra, hogy emlékezni és emlékeztetni kell.

Most Popély Gyula professzor úr teljes beszédét tesszük közre, melyet tavaly, a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján mondott el.

Hozzászólások

hozzászólás