Somorja lakossága zuhogó esőben emlékezett a trianoni békediktátum 97. évfordulójára

somorja.sk 2017-06-05
Somorja lakossága zuhogó esőben emlékezett a trianoni békediktátum 97. évfordulójára

Megemlékezést szervezett a Via Nova ICS és a Csemadok somorjai alapszervezete a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A rendezvénysorozat 2017. június 4-én trianoni istentisztelettel vette kezdetét a református templomban, majd 19:00 órakor megemlékezéssel folytatódott a Fő téri Mária Mennybemenetele-szoborcsoportnál.

A műsor a székely himnusszal kezdődött, majd a Kis Csali Gyermek Néptáncegyüttes lépett fel. A délután sajnos nagyon esősre sikeredett, de fél 7-től egészen negyed 8-ig elállt az égi áldás, így a kicsik előadhatták műsorukat az emlékezők és a szülők nagy nagy örömére.

Méry János, összekötőszövegében megemlékezett a tavaly még Somorján verset szavaló, ál pár héttel tragikus hirtelenséggel elhunyt, akkor 16 éves ekecsi lányról, Kovács Kata Zsófiáról is, aki – mint mondta – “már a égből tekint le szeretteire és jár közbe a magyar feltámadásért.

Németh Enikő a Magyar Hiszekegyet szavalta el gyönyörűen, Csicsay Viki az Ablakomba besütött a holdvilág című népdalt énekelte, majd Élesztős Pál professzor úr következett, aki Wass Albert: Intelem c. versét szavalta el. A megemlékezés vendége volt még a Cimbora Népdalkör is, akik egy csokor katonadalt adott elő.

A rendezvény szónoka, Gubík László, a Via Nova ICS elnöke úgy fogalmazott: Trianont ünnepelni bűn, de gyászolni hiábavalóság. „Június negyedike a magyar történelem leggyászosabb napja. Ezt az évfordulót, bármilyen hihetetlenül is hangzik elsőre, óvni kell. Óvni kell gondolatainkat egyrészt az ősmagyar átok elhatalmasodásától, másrészt a pótcselekvések felett érzett elégedettség kényelmétől is” – mondta.
A megemlékezésen a Kis Csali, a Cimbora Népdalkör, Németh Enikő és Csicsay Viki is fellépett; György András, Fördős Jana, valamint Bodó Zoltán személyében tiszteletüket tették a somorjai történelmi egyházak képviselői is.
A rendezvénysorozat ma 18:00 órakor szentmisével zárul a nemzeti összetartozás megerősítéséért a Nagyboldogasszony plébániatemplomban.

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe a magyar Országgyűlés.

Forrás: Somorja város hivatalos oldala

Hozzászólások

hozzászólás