Orosz Csaba fogja képviselni Somorját a novemberi megyei választásokon

somorja.sk 2017-06-07
Orosz Csaba fogja képviselni Somorját a novemberi megyei választásokon

Finiséhez közelednek a Magyar Közösség Pártja járási konferenciái, melyeken a megyei választásokon induló jelöltekről is szavaznak. A jelöltekre komoly kihívás vár, hiszen négy évvel ezelőtt az MKP nagyon jó eredményt ért el a megyei választásokon, melyek révén ma 41 megyei képviselőjük és három megyei alelnökük van.

A megyei választások lebonyolítási rendszere hasonló a helyi önkormányzatokba történő voksoláshoz, azzal a különbséggel, hogy nem községi, hanem többnyire járási jelöltlistákon indulnak a jelöltek. Azért csak „többnyire”, mert a magyarok által lakott régiókban is vannak kivételek, ilyen az Érsekújvári járás két választókörzetté osztása, valamint a Szenci járás egymandátumos választókörzetekre való „bontása”. A jelöltek neveit a szavazólapon abc-sorrendben tüntetik fel.

 A járási konferenciák által javasolt jelöltlista még nem hivatalos, ugyanis a párt alapszabálya értelmében a megyei önkormányzati képviselőjelölt és elnökjelölt listákat az országos elnökség véglegesíti. A járási listák a járási konferenciák és a járási elnökségek által felállított sorrend összesítése után születnek meg. Az MKP kerületi tanácsai a járási konferenciák döntése alapján összesítik a megyei képviselőválasztás jelöltjeinek névsorát, valamint a járási konferenciák jelöltjei közül megválasztja a párt megyei elnökjelöltjét.

Arra a kérdésre, hogy az MKP mely jelöltekkel próbálja megőrizni erős regionális párti jellegét, már elég pontos választ kapunk. A járási szervek a megyei jelöltlistáról titkos szavazással döntenek.

Nagyszombat megye (40 képviselő)

Dunaszerdahelyi járás (8 mandátum)

A járási konferenciát május 26-án tartották Somorján, mely a következő jelöltlistát állította fel: Menyhárt József (Nyékvárkony), Orosz Csaba (Somorja), Őry Péter (Csallóközcsütörtök), Fenes Iván (Bős), Bacsó László (Nyárasd), Hervay Rozália (Nagyszarva), Polák László (ekecs-Apácaszakállas), Hájos Zoltán (Dunaszerdahely). Közülük négyen – Menyhárt József, Fenes Iván, Bacsó László és Hájos Zoltán – négy évvel ezelőtt is bejutottak a megyei parlamentbe, amikor az MKP-ból hatan szereztek mandátumot. Ez a szám mára 7-re emelkedett, ugyanis Érsek Árpád mandátuma miniszteri kinevezése után megszűnt, helyére Miklós László került. Négy évvel ezelőtt még Bárdos Gábor és Kvarda József is mandátumot szereztek.

11750616_943842482324556_1865324670869097972_n

Orosz Csaba és Menyhárt József a 2015-ös nagyszarvai forró 3 mérföld futóversenyen! 🙂

Tavaly portálunk interjút készített Orosz Csabával, aki 2014 óta tölti be Somorján az alpolgármesteri tisztséget.

Orosz Csaba második ciklusban képviselő, a Sport és Ifjúsági Bizottság elnöke. Még profi sportolóként 1996-ban részt vett az atlantai olimpián. Az aktív sport befejezése után vállalkozóként a somorjai Olympia Squash Clubot hozta létre és azóta is üzemelteti, mellette pedig a fiatal kenusok edzője volt. Nevéhez fűződik a sikeres Sportágválasztó, ahol a kisiskolások megismerkedhetnek az egyes sportágakkal.

Oriskó Norbert, MJ, felvidek.ma

Hozzászólások

hozzászólás