Csáky Pál 500 euróval támogatja a Kitelepítési emlékművet

somorja.sk 2017-07-22
Csáky Pál 500 euróval támogatja a Kitelepítési emlékművet

Portálunk két hete számolt be arról, hogy elindult a gyűjtés a somorjai kitelepítési emlékműre, melyet a  a Via Nova Somorja, a Vest Music & Culture, a Somorja Hangja Polgári Társulás, a Csemadok somorjai alapszervezete és a Magyar Polgári Kör létesít a 70 évvel ezelőtt kitelepített több száz somorjai család emlékére.

Az utóbbi napokban többen is jelezték, kötelességüknek érzik, hogy hozzájáruljanak az emlékmű létrehozásához. Az első, aki már át is utalta a pénzt, a Magyar Közösség Pártjának Európai Parlamenti képviselője, Csáky Pál volt, akivel a Martosi szabadegyetemen Méry János pontosította a gyűjtést részleteit.

“Ami 70 évvel ezelőtt történt, az hatalmas tragédiája a Felvidéki Magyarságnak. A kitelepítések hatását ma is érezzük, hiszen szinte minden felvidéki családban volt olyan, aki részese volt annak, hogy el kellett hagynia hazáját.

Az emlékmű ötletét azért is tartom nagyon fontosnak, hogy emlékeztessen bennünket arra, amit a Csehszlovák állam az szüleinkkel, nagyszüleinkkel tett.  A szlovák törvényhozás közvetlenül a rendszerváltás után parlamenti határozatban kért bocsánatot a második világháborús szlovák állam idején meghurcolt zsidóktól, a második világháború után kitelepített kárpáti németektől, de mindmáig nem kértek elnézést a magyaroktól. “Ha megbékélésről gondolkodunk, akkor ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni” – mondta Csáky Pál.

“Megtiszteltetés számunkra, hogy Csáky úr úgy gondolta, támogatja kezdeményezésünket. Reméljük, mások is követik a Képviselő Úr példáját. – tette hozzá Méry János, az emlékhely létrehozását kezdeményező somorjai Via Nova elnöke.

A szervezők emlékmű mellett elhelyeznek egy csövet, melybe majd a leleplezéskor egy időkapszulát fognak bebetonozni, kordokumentumokkal és mindazok neveivel, akik ezt a kitelepítési emlékmű megvalósítását legalább 10 €-val támogatták. 

A gyűjtést kezdeményező szervezetek kérnek mindenkit, hogy ha tehetik, járuljanak hozzá az emlékhely megvalósítására indított gyűjtéshez. Egy bizonyos érték feletti összeg felajánlásakor a szervezők feltüntetik az emlékművön az adományozó nevét is. Ezt személyesen lehet majd egyeztetni a szervezőkkel a 0911 150 705-ös telefonszámon.

A számlaszám pedig a következő: SK81 5200 0000 0000 1743 4542.

Hozzászólások

hozzászólás