A házi kedvencek kötelező őszi, veszettség elleni oltása

somorja.sk 2017-09-21
A házi kedvencek kötelező őszi, veszettség elleni oltása

A Dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi Hivatal tájékoztatást adott ki, amelyben figyelmezteti a kutya-, macska-, vadászgörény- és szőrmeállat-tulajdonosokat a házi kedvencek kötelező, veszettség elleni oltásának időszerűségére. Az ide vonatkozó, T.t. 39/2007 számú törvény 17. § (5) bekezdése értelmében a felsorolt állatok tenyésztői és gazdái kötelesek az alkalmazott vakcina gyártója által meghatározott időközönként saját költségükre biztosítani a három hónaposnál idősebb állatok veszettség elleni oltását vagy újraoltását. A szeptember és október folyamán esedékes oltást a Dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi Hivatal által megbízott állatorvosok végzik el, akiknek névsorát mellékletként közöljük.

A fent idézett jogszabály ugyanakkor kötelezővé teszi azon állatok tenyésztői és gazdái számára az állat haladék nélküli kivizsgáltatását, amely embert sebesít meg. Amennyiben a háziállat-tulajdonos ezen kötelezettségének nem tesz eleget, a törvény értelmében 400 €-tól 1000 €-ig terjedő bírsággal sújtható. Az állatorvosi kivizsgálásról szóló igazolást haladéktalanul le kell adni az állat által megsebesített személy kezelőorvosának.
Szlovákiában 2008-tól 2012 végéig nem fordult elő veszettség, 2013 első felében viszont a szlovák-lengyel határszélen a megbetegedés hat, majd később, 2015-ben további egy esetét jegyezték fel.
A házi kedvencek esetében dühöngő és csendes veszettséget különböztetünk meg. Főbb tünetei a nyálcsorgás, a lógó állkapocs, a széjjeltérő kancsalság, az agresszív viselkedés, a kóborlási hajlam, emészthetetlen tárgyak, például kő, kavics vagy fadarab lenyelése, majd a nyelészavar, a nagyon jellegzetes, rekedtté váló hang, illetve a víziszony.
A veszettséget okozó vírust a veszett állat harapás útján, a sérült bőrfelületen keresztül a nyálával juttatja be a szervezetbe. A kór emlősöknél agy- és gerincvelőgyulladást okoz, veszettség ellen nem vakcinázott embernél – nagyon ritka kivételtől eltekintve – a betegség halálos kimenetelű.

Forrás: a Dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi Hivatal tájékoztatója
wikipedia.org

Fotó: illusztráció

Hozzászólások

hozzászólás