Hervay Rozália is 500 euróval támogatja a kitelepítési emlékművet

somorja.sk 2017-09-27
Hervay Rozália is 500 euróval támogatja a kitelepítési emlékművet

Portálunk nemrég beszámolt arról, hogy elindult a gyűjtés a somorjai kitelepítési emlékműre, melyet a  a Via Nova Somorja, a Vest Music & Culture, a Somorja Hangja Polgári Társulás, a Csemadok somorjai alapszervezete és a Magyar Polgári Kör létesít a 70 évvel ezelőtt kitelepített több száz somorjai család emlékére.

Az utóbbi napokban többen is jelezték, kötelességüknek érzik, hogy hozzájáruljanak az emlékmű létrehozásához. Az első, aki már át is utalta a pénzt, a Magyar Közösség Pártjának Európai Parlamenti képviselője, Csáky Pál volt, de  többen is jelezték, hogy hasonló összeggel szeretnének hozzájárulni a gyűjtéshez.

Legutóbb a nagyszarvai Hervay Rozália küldte el a gyűjtés számlájára támogatását, jelezve, hogy a kitelepítések tragédiája az ő családját is érintette.

“A gyűjtésről és magáról a készülő emlékműről a világhálóról értesültem. Nagyon nemes cselekedetnek tartom a kezdeményezést, mivel a kitelepítések tragédiájáról nagyon keveset beszélünk. Ez a tragédia így vagy úgy, de minden felvidéki, csallóközi család életében jelen van, én például édesapám miatt vagyok érintett. Ma el sem tudjuk képzelni, hogy mi lenne, ha az egyik nap fegyveresek arra kényszerítenének minket, hogy hagyjuk el családi fészkünket, ami évek hosszú során építettünk szépítettünk.” – mondta Hervay Rozália, aki a Magyar Közösség Pártjának színeiben megyei képviselőjelöltként indul a november 4-i választásokon.

“Ma bizony ritkaság, hogy egy ilyen volumenű dolog civil kezdeményezésként valósuljon meg. Ezért is gratulálok a szervezőknek.”

“Nagyon örülök, hogy Hervay Rozália is támogatja kezdeményezésünket. Ez jelzi, hogy nem sajnálja az anyagiakat szüleink és nagyszüleink sérelmeire és fájdalmára emlékeztető kezdeményezésre sem. Ez jelzésértékű. Reméljük, mások is követik a Képviselőjelölt Asszony példáját. – tette hozzá Méry János, az emlékhely létrehozását kezdeményező somorjai Via Nova elnöke.

A szervezők emlékmű mellett elhelyeznek egy csövet, melybe majd a leleplezéskor egy időkapszulát fognak bebetonozni, kordokumentumokkal és mindazok neveivel, akik ezt a kitelepítési emlékmű megvalósítását legalább 10 €-val támogatták. 

A gyűjtést kezdeményező szervezetek kérnek mindenkit, hogy ha tehetik, járuljanak hozzá az emlékhely megvalósítására indított gyűjtéshez. Egy bizonyos érték feletti összeg felajánlásakor a szervezők feltüntetik az emlékművön az adományozó nevét is. Ezt személyesen lehet majd egyeztetni a szervezőkkel a 0911 150 705-ös telefonszámon.

A számlaszám pedig a következő: SK81 5200 0000 0000 1743 4542.

Hozzászólások

hozzászólás