Őry Péter is 500 euróval támogatja a kitelepítési emlékművet

somorja.sk 2017-10-05
Őry Péter is 500 euróval támogatja a kitelepítési emlékművet

Nemrég beszámoltunk arról, hogy elindult a gyűjtés a somorjai kitelepítési emlékműre, melyet a  a Via Nova Somorja, a Vest Music & Culture, a Somorja Hangja Polgári Társulás, a Csemadok somorjai alapszervezete és a Magyar Polgári Kör létesít a 70 évvel ezelőtt kitelepített több száz somorjai család emlékére.

Az idő előrehaladtával többen is jelezték, kötelességüknek érzik, hogy hozzájáruljanak az emlékmű létrehozásához. Az első, aki először utalta át a pénzt, a Magyar Közösség Pártjának Európai Parlamenti képviselője, Csáky Pál volt, de azóta Hervay Rozália, Berényi József is 500 euróval járult hozzá a gyűjtéshez.

A következő személy, aki támogatni szeretné a somorjai kitelepítési emlékművet, Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának Elnöke, Csütörtök község polgármestere.

“A kitelepítésekre azért kell emlékeznünk, mert az a trianoni döntés és a párizsi békeszerződés után a felvidéki magyarság legnagyobb történelmi traumája volt. Akkor bebizonyosodott – ami azóta sem veszített érvényéből –, hogy a történelem viharaiban csak önmagunkra számíthatunk. Az emlékezés ráadásul nem csak a múltról szól, a meghurcolt emberek tízezreinek (és utódainak) keserű sorsáról, hanem a máról és a jövőnkről is. Hiszen ne feledjük, a Benes-dekrétumok a mai napig érvényben vannak, és Szlovákia (bár jogállamnak tartja magát) jogrendjének egyik pillérét képezik. Nem csak a múltnak állítunk emléket tehát, nem hagyva, hogy kitöröljék az emlékezetünkből ezt a gyalázatot, de egy emlékművel a mai és az eljövendő generációk számára is tárgyi üzenetet fogalmazunk meg. Mi sem természetesebb, hogy személyesen is szeretnék odaállni az ügy mellé.” – mondta az MKP politikusa.

“Őry Pétert rég óta ismerem és nagy öröm számomra, támogatja a kezdeményezést. A Pro Civis PT, Csütörtök község vezetése és az MKP Országos Tanácsának elnöki tisztsége mellett mindig van ideje egy-két üzenetváltásra, tanácsra, beszélgetésre. Hálás vagyok neki és azt hiszem, hogy ezt az össze szervező nevében mondhatom. –  tette hozzá Méry János, az emlékhely létrehozását kezdeményező somorjai Via Nova elnöke.

A szervezők emlékmű mellett elhelyeznek egy csövet, melybe majd a leleplezéskor egy időkapszulát fognak bebetonozni, kordokumentumokkal és mindazok neveivel, akik ezt a kitelepítési emlékmű megvalósítását legalább 10 €-val támogatták. 

A gyűjtést kezdeményező szervezetek kérnek mindenkit, hogy ha tehetik, járuljanak hozzá az emlékhely megvalósítására indított gyűjtéshez. Egy bizonyos érték feletti összeg felajánlásakor a szervezők feltüntetik az emlékművön az adományozó nevét is. Ezt személyesen lehet majd egyeztetni a szervezőkkel a 0911 150 705-ös telefonszámon.

A számlaszám pedig a következő: SK81 5200 0000 0000 1743 4542.

Hozzászólások

hozzászólás