Ünnepel a Jednota Fogyasztási Szövetkezet Magán Szakközépiskolája és a Magán Hotelakadémia

somorja.sk 2017-11-27
Ünnepel a Jednota Fogyasztási Szövetkezet Magán Szakközépiskolája és a Magán Hotelakadémia

                                              A jó iskolaválasztás új lehetőségeket nyit

Jelenleg ismét sok szó esik a szakközépiskolákról. Újra divatba jönnek a szakiskolák, de sajnos, egyelőre csak az újságok lapjain és a tévé vitaműsoraiban. Pedig a szakközépiskolai képzés számos lehetőséget kínál a fiataloknak, azonkívül, az elhelyezkedést tekintve, a végzősök jó esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon is.

A közeljövőben az alapiskolás diákoknak és a szülőknek fontos döntést kell hozniuk – középiskolát kell választaniuk. Ennek kapcsán szeretnénk bemutatni szakközépiskolánkat, amely 2018-ban fennállásának immár 55. évfordulóját ünnepli. Átadjuk a szót Ing. Eva Hudek igazgatónőnek.

 – A Jednota Fogyasztási Szövetkezet Magán Szakközépiskolája és a Magán Hotelakadémia 2018-ban valóban születésnapot ünnepel: a szakközépiskola 55 évvel ezelőtt, a hotelakadémia 20 éve alakult. Az elmúlt évtizedek alatt a diákok több nemzedéke váltotta egymást az iskola falai között. Sokuk neve ma már fogalom a gasztronómia világában és a szállodaszakmában, és nemcsak itthon, Somorján, hanem nemzetközi viszonylatban is. Csúcsminőségű szállodák és éttermek fejlesztésében vettek részt – sikeres működésük iskolánk színvonalát is tükrözi.

Mi mindent kínál iskolánk? Elsősorban színvonalas képzést mind a gasztronómia, mind az idegenforgalom szakon. A pincérek és szakácsok számára hároméves képzést biztosítunk. A 2018–2019-es tanévben új képzést indítunk cukrász és szakács szakon. Itt a tanulmányi idő négyéves lesz, és a végzős diákok két végzettségről szóló szakmunkás-bizonyítványt kapnak. A szakácsok és a cukrászok szlovák és magyar nyelven is végezhetik tanulmányaikat. Négyéves képzést nyitunk szakács, pincér és regionális idegenforgalmi menedzsment szakon. Ezen a három szakon a végzős diákok érettségi bizonyítványt, a pincérek és szakácsok szakmai bizonyítványt is kapnak. A hotelakadémia az ötéves tanulmányi idő alatt lehetőséget ad arra, hogy a diákok gyakornoki képzésen vegyenek részt Franciaországban, tanulmányaik végén pedig érettségi bizonyítványt és szakmai bizonyítványt kapnak. Iskolánknak olyan körülményeket sikerült teremtenie, hogy diákjaink az alaptantervben foglaltakon és a gyakorlati alapképzésen kívül az előírt standardot meghaladó ismereteket nyerhetnek.

Nem feledkeztünk meg a felnőttekről, az idősebb korosztály tagjairól sem. Ha ez a korosztály iskolánkban szeretne továbbtanulni, erre is van lehetőség. Számukra esti tagozatos felnőttoktatást indítottunk minden szakon, s ha a szakács, pincér és cukrász szak végzősei magasabb végzettséget szeretnének, és érettségi vizsgát akarnak tenni, akkor szakosító (= felépítményi) képzés keretében a közétkeztetés szakon erre lehetőség nyílik. A szakképzettség kiegészítésére a szakácsok, pincérek és cukrászok akkreditációs utánképző tanfolyamon vehetnek részt, vagy érettségi után magasabb szakmai képzettséget szerezhetnek a hotelakadémia által biztosított szakokon, vagy az idegenforgalom szakon is folytathatják tanulmányaikat.

Itt kell megemlítenem, hogy a munkaerőpiacon a munkáltatók – képletesen szólva – szinte ölre mennek a jó szakácsokért és pincérekért. Bérük évről évre emelkedik, arról nem is szólva, hogy ha igazán szívvel-lélekkel végzik a munkájukat, nyitva áll előttük a pálya, és szép karriert futhatnak be a szakmájukban. Szakmai előrelépésükhöz az animátori, mixeri vagy kávépincéri oklevél megszerzése is hozzájárul.

A szülők gyakran fölteszik a kérdést, hogy mennyi lesz a tandíj, hiszen iskolánk nevében szerepel a „magán” jelző. Hangsúlyoznom kell, hogy iskolánkban az oktatás ingyenes, a diákoknak csak a szakmai gyakorlathoz szükséges munkaruhát és egy-egy tanszert kell megvásárolniuk.

Végül mit mondhatnék még az iskola iránt érdeklődő tanulóknak? Talán azt, hogy intézményünk sok évtizedes hagyománnyal rendelkezik, és minden téren megbízható ismereteket nyújt, legyen szó idegennyelv-tanulásról, szaktantárgyról vagy szakmai gyakorlatról. Iskolánknak saját étterme van, de található itt diákétkezde, konyha, szállodai részleg, ahol a mesterek irányításával elsajátíthatják szakmájuk alapjait, amelyet később Pozsonyban, Dunaszerdahelyen vagy helyben továbbfejleszthetnek azokban a szállodákban és éttermekben, amelyekkel iskolánk szerződéses viszonyban áll. A nem helyben lakó diákok elhelyezést nyerhetnek az iskola kollégiumában, amely az iskola épületének része. Mindenkit szeretettel várunk, aki személyesen is meg szeretne győződni az elmondottakról, december 6-án ugyanis, immár karácsonyi hangulatban, 10.00 és 13.00 óra között nyílt napot tartunk iskolánkban.

Hozzászólások

hozzászólás