Jótékonysági ádventi koncert Somorján

somorja.sk 2017-12-05
Jótékonysági ádventi koncert Somorján

SOMORJA. December 10-én adventi koncertre kerül sor a somorjai Nagyboldogasszony Plébániatemplomban, melyet a Csemadok helyi szervezete és a Harmonia Classica kamarazenekar közösen szervez. A koncert idén egyben jótékonysági koncert is lesz, melynek a bevételét a szervezők egy súlyosan beteg kisfiúnak ajánlják fel.

Hegyi Brigitta, a Harmonia Classica művészeti vezetője portálunknak elmondta, hogy a kisfiú, akinek a jótékonysági koncerten befolyt összeget felajánlják, nagyon beteg, több súlyos egészségi problémával született. Az édesanya a somorjai Pőcz Andrea, jelenleg a család Gellében él. Hozzátette, hogy a kisfiú egyik műtétjét Ausztriában végezték el, mivel itt nem vállalták a műtétét. A családnak nagy szüksége van a segítségre, mert a saját anyagi forrásaik már kifogytak. Ezért fordultak a zenekarhoz is segítségért – fejtette ki Hegyi Brigitta.

A koncerten G.F. Händel, J. Arcadelt, G.Ph. Telemann, A. Corelli, J.S. Bach, G.P. Palestrina és Liszt F. énekkari és zenekari művei szólalnak meg, valamint Pogány Lajos orgonajátékát is hallhatja majd a közönség.

„A zenekar már szeptembertől készül a koncertre, a műsorban, mint minden évben, új darabok is lesznek. Többek közöttl G. Ph. Telemann Quartett, G. F. Händel Salamon c. oratóriumából a Sába királynőjének érkezéseA. Coreli e-moll szonátája” – magyarázta Hegyi Brigitta.

A koncert másik szervezője a Csemadok somorjai alapszervezete, melynek elnöke, Nagy Péter egyúttal a szervezet által működtetett Híd Vegyeskar énekese is. „A koncert az énekkar számára nagyon más lesz, mint tavaly volt, hiszen idén új karmesterrel fogunk fellépni, akivel még az énekkarral szokjuk egymást. A tavalyi koncertet még Hecht Anna, a kórus korábbi karnagya vezette, s az egész előadást lázasan, betegen vezényelte le. Akkor senki sem gondolta, hogy az lesz az utolsó közös fellépésünk, és nem sokkal utána elveszítjük őt. Azt a napot sosem felejtjük el, hiszen betegen sem hagyta cserben az énekkart” – emlékezett vissza a Csemadok somorjai elnöke.

Nagy Péter elmondta még, hogy legutóbb Bátaszéken léptek fel, a kitelepítések 70. évfordulója alkalmából adtak műsort. Az adventi koncert után tervben van még egy újévi, háromkirályok-napi koncert is, melyre Vőkön kerül sor.

„A Csemadokkal hosszú évek óta csináljuk ezeket a koncerteket, talán 30 éve is, s kb. 8-9 éve pedig már a Harmonia Classica kamarazenekarral közösen lépünk fel. A mostani jótékonysági koncertre is mindenkit szeretettel várunk, egyúttal pedig kérjük, támogassák a célt, mely most egy beteg kisfiú megsegítése” – mondta Nagy Péter

A somorjai Harmonia Classica kamarazenekar klasszikus zenét játszik a barokktól napjainkig terjedő korokból. Az együttes tagjai különböző érdeklődésű lelkes műkedvelők, akiket a zene és a művészetek szeretete köt össze. A zenekar működése a somorjai zeneiskolában kezdődött, melynek mindannyian diákjai voltak, s annak vonószenekarában sokan csaknem 10 évig játszottak. A zeneiskolai tanulmányok végeztével a tagokat egyéb kötelességeik mellett is összetartotta a zene iránti szeretet és lelkesedés, ezért 2008-tól az együttes Hegyi Brigita vezetésével önállóan kezdett működni. A zenekar célja a klasszikus zene minél szélesebb körű megszerettetése.

A somorjai Híd Vegyeskar 1972-ben alakult. A külföldi utazások és szereplések között maradandó élményt jelentett a 2002. évi hollandiai szereplés Leiderdorpban és Leidenben, ahol akkor már negyedik alkalommal vettek részt egyházzenei fesztiválon. Magyarországon az utóbbi 10 évben többször is szerepeltek, Budapesten, Bátaszéken, Sárbogárdon és Szentgotthárdon, de felléptek Vajtán és Győrzámolyban, valamint a csehországi Pacovban, Erdélyben Gyergyószentmiklóson és Nagyváradon. A szlovákiai magyar kórusok háromévenként megrendezett versenyének, a Galántai Kodály Napoknak rendszeres résztvevői.

2017. december 05., kedd 16:24 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk

Hozzászólások

hozzászólás