Tímea nagyszülei emléke miatt 600 euróval támogatja a kitelepítési emlékművet

somorja.sk 2017-12-13
Tímea nagyszülei emléke miatt 600 euróval támogatja a kitelepítési emlékművet

Lassan elérkezik a december végi határidő, amikoris lezárul a somorjai kitelepítési emlékműre indított gyűjtés.

Júliusban számoltunk be arról, hogy elindult a gyűjtés a somorjai kitelepítési emlékműre, melyet  a Via Nova Somorja, a Vest Music & Culture, a Somorja Hangja Polgári Társulás, a Csemadok somorjai alapszervezete és a Magyar Polgári Kör létesít a 70 évvel ezelőtt kitelepített több száz somorjai család emlékére.

Az idő előrehaladtával többen is jelezték, kötelességüknek érzik, hogy hozzájáruljanak az emlékmű létrehozásához. Az első, aki először utalta át a pénzt, a Magyar Közösség Pártjának Európai Parlamenti képviselője, Csáky Pál volt, de azóta Hervay Rozália, Berényi József,  Őry Péter és a Magyar Megmaradásért PT is 500 euróval járult hozzá a gyűjtéshez.

A következő, aki támogatni szeretné a somorjai kitelepítési emlékművet, Pörsök Géza és Pörsök Gézáné Kász Erzsébet unokája, aki nagyszülei emlékére úgy döntött, hogy részt vesz az emlékmű létrehozására indított gyűjtésben és 600 euróval támogatja az emlékmű létrejöttét. Portálunk az egyikükkel beszélgetett:

Somorja.sk: Miért döntöttél úgy, hogy támogatod a kitelepítési emlékművet?

A döntésünknek (férjem és én) egyszerű oka van. Szerettünk volna megemlékezni apai nagyszüleimről, Pörsök Gézáról és Pörsök Erzsébetről, (szül. Kász), akiket 1947-ben deportáltak Csehországba, s mint tudjuk a deportálás általában sokkal keményebb körülmények között és embertelenebb bánásmód mellett zajlott, mint a kitelepítés.

Az eset a reszlovakizáció időszakában, Csákány községben történt, innen hurcolták el őket. Nagyapám nem egyezett bele nevük szlovákosításába, konkrétan, a Pörsök nevet Peršek névre kellett volna átírni. Ígyhát, két évvel a második világháborús harcokból hazatérve, 1947 januárjában a deportáltak közé került feleségével és négy gyermekével, Máriával, Ferenccel, Ilonával és Istvánnal. Csehországba szállították őket marhavagonokban, majd végül Olomoucba kerultek egy állami gazdaságba. 1949-ben, amint lehetet, egyből hazajöttek, annak ellenére, hogy nagyszüleim elbeszélései szerint jobb anyagi körmulményeik voltak és magasabb életszínvonalon tudtak kint élni.

Somorja.sk: Mit gondolsz a kitelepítésekről és szerinted kell-e emlékezni rájuk? S ha kell, miért?

Mivel a családom gyakran beszélt nagyszüleim történetérol, ezért is úgy érzem, hogy mindig is emlékeznünk kell a történtekre.

Nagyszüleim akkor, abban a helyzetben képesek voltak olyan döntést hozni, amit mi ma nem biztos, hogy be mernénk vállalni, meg tudnánk tenni, főleg fegyveres katonákkal szemben. Ők képesek voltak erre, kiállva magyarságukért, nevükért, meggyőződésükért, hitükért, pedig ezért mindent elveszítettek.

Ha csak fele olyan bátrak lennénk mi is a 21. században, biztos sokminden máskép lenne. Ezért is kell sokat, sokszor beszélni a múltról, hogy tanulságként szolgáljon a jövő generációinak és soha többé ne ismétlődhessenek meg ezek a szörnyűségek.

Somorja.sk: Hogy látod, mennyire tudják az emberek, mi történt 1945 és 1949 között?

Nos, a saját tapasztalatom az, hogy csak nagyon kevesen mernek a témáról beszélni. Vagy azért, mert konkrétan semmit sem tudnak, vagy egyszeruen nem is mernek róla beszélni.

A szervezők emlékmű mellett elhelyeznek egy csövet, melybe majd a leleplezéskor egy időkapszulát fognak bebetonozni, kordokumentumokkal és mindazok neveivel, akik ezt a kitelepítési emlékmű megvalósítását legalább

5 €-val támogatták. 

A gyűjtést kezdeményező szervezetek kérnek mindenkit, hogy ha tehetik, járuljanak hozzá az emlékhely megvalósítására indított gyűjtéshez. 500 € feletti összeg felajánlásakor a szervezők feltüntetik az emlékművön az adományozó nevét is. Ezt személyesen lehet egyeztetni a szervezőkkel a 0911 150 705-ös telefonszámon.

A gyűjtés december végéig tart. Az emlékhelyet legkésőbb április 12-ig felavatják a szervezők és a gyűjtés lezártakor egy összegzést is közölnek majd.

A számlaszám pedig a következő: SK81 5200 0000 0000 1743 4542.

 

Hozzászólások

hozzászólás