Hosszú idő után az első dőrejárás Ozogány Ernő nélkül

olvasó 2018-02-21
Hosszú idő után az első dőrejárás Ozogány Ernő nélkül
  1. február 10-én 142. alkalommal rendezte meg a Tejfalusi Önkéntes Tűzoltó Testület a tejfalui dőrejárást, mely ismét jó hangulatúra sikeredett. A zenészek kísérte télűző menet bejárta a városrész utcáit, és fogadta a lakosok adományait. Kárpát-medence szerte több településen tartottak hasonló rendezvényeket, amelyek célja, hogy a maskarába öltözött résztvevők elűzzék a telet.

A dőrejárás a Felső-Csallóközben elterjedt farsangi népszokás. A dőre szó maga bolondozó férfit jelent a csallóközi tájszólásban.  Bár az utóbbi években Csallóköz több falujában éledt újra a dőrejárás szokása, az elsősorban a Tejfalusi Önkéntes Tűzoltó Testülethez köthető, hiszen ez a szervezet vette át a több száz, sőt ezer éve tartó szokás szervezését 142 évvel ezelőtt és azóta megszakítás nélkül ápolja és szervezi azt. A falu lakói pedig folyamatosan átörökítik a következő nemzedékekre, s ezért, ezt látva kapott kedvet többek között kedves több falu is kedves a hagyomány újraszervezésére. kapnak a megszervezésére. A dőrejárás így a mai napig megőrizte az évszázados hagyományokat, átmentette a magyarság ősi, mitikus hitvilágának néhány szereplőjét.

A dőrejárás egyébként a busójárás édestestvére, mely egykor az egész Kisalföldön ismert és elterjedt népszokás volt.

E népszokás nagy tudója és kutatója a tejfalusi Ozogány Ernő volt, aki tragikus hirtelenséggel hunyt el tavaly augusztusban. Ijesztő leírni, de igaz: a Tejfaluról szóló, Tejfalu írásban és képben c. monográfia bemutatója után a kötet írója, Ozogány Ernő, valamint a grafikai munkát végző Csető Péter pár nap különbséggel hunyt el, alig egy hónappal a kötet bemutatója után

Ozogány Ernő 1951. május 14-én született Budapesten, mivel annak idején ide telepítették Őket, majd négy évvel később települt vissza Csehszlovákiába, Tejfalura. A somorjai gimnáziumba járt, itt érettségizett, majd Prágában szerzett hang- és képmérnöki diplomát 1975-ben. Több szakmai társaság tagja, tisztségviselője volt, 1991–1992-ben a Szlovák Közszolgálati Televízió felügyelőtanácsának, 1994–1995-ben pedig az Országos Rádió és Televízió Testület tagja volt. Tankönyveket és rádiójátékokat is fordított.

A vaskos, 360 oldalas kötetet szerzőként és szerkesztője negyedik oldalán a következő írás van:

„Nyomtattatott 2017-ben, az első tejfalusi Calendarium megjelenésének 380. évében.” Ezzel a mondattal kívánt tisztelegni a szerző Wechelius Zsigmond János előtt, aki az említett Calendariumot kiadta, és akit a Pálffy család hívta annak idején Tejfalura. Ez a tény is jelzi, hogy Somorja eme városrészében a könyvkiadás közel négy évszázados múltra tekint vissza.

Ozogány Ernő a Tejfaluról szóló monográfiában is szót ejt a dőrejárásról és igazi lokálpatriótaként ahol csak tehette, népszerűsítette azt, mivel nemcsak a falujára volt büszke, hanem erre a Kárpát-medencében olyannyira jellemző, de Csallóközben sokáig csak Tejfalun gyakorolt télűző szokásra is.

E néphagyomány onnan eredeztethető, hogy őseink igyekeznek biztosítani az ősszel látszólag elhaló természet felélesztését, hogy ismét eljöjjön a tavasz. Bolondozó dőrék a természet erőihez fohászkodtak, áldozatokat mutatnak be, hogy így biztosítsák túlélésüket, termékenységüket, szaporodásukat.

A dőrejárásra, mely az egyik legősibb, fennmaradt népi mítoszjátékaink egyike, hosszú évszázadokon keresztül húshagyókedden került sor, mivel éjfélkor kezdődött a böjti időszak. A XX. század elején aztán tették farsangvasárnapra, mostanában pedig már farsang szombatján rendezik meg. A játék ősi voltát mutatja, hogy a meneten a mai napig csak férfiak vehetnek rész, ők öltöznek be mindenféle fura ruhába, és természetesen a női szerepeket is ők játsszák el.

Forrás: http://netfolk.blog.hu, samorin.sk, felvidek.ma

Hozzászólások

hozzászólás