Lentulay István: Ennyire nem gondoljuk át, hogy mit írunk alá?

olvasó 2018-03-08
Lentulay István: Ennyire nem gondoljuk át, hogy mit írunk alá?

Lentulay István a facebookon közzétett levelét osztanánk meg Önökkel, melyben arról a petícióró ír, melyet a Nagyszarvára betelepült szlovákok kezdeményeztek ugyan, de sok, pozsonyi és olyan lakos is aláírt, akiknek semmi köze Szarvához, de a környékbeli településekhez sem.

A levél előtt még Lentulay egy, az iskola befogadóképességével foglalkozó bejegyzését is olvassák el:

Szeretnék eloszlatni egy tévhitet az iskolánk 400 diákos befogadóképességéről. A petícióban ez az legnagyobb megtévesztő adat, amit tényként tüntetnek fel annak ellenére, hogy ezt hivatalosan nem erősítette meg senki.
Ahhoz, hogy egy épület iskolaként működhessen, az épületnek rendelkeznie kell 9 tanteremmel, 5 szaktanteremmel, plusz tanárival, öltözővel, szociális helységekkel stb. Ez követelmény. Namármost: a mi iskolánkban van 9 osztály, amibe az 1-9 évfolyamok járnak, ehhez ki lett alakítva az előírt 5 szaktanterem, és marad a tanári, tehát az iskola az alacsony létszám ellenére is ki van használva. Természetesen még férnek diákok a már meglévő osztályokba. Valamikor működött szlovák iskola is, de egy osztályba jártak 1-4-en és 1 tanárnőjük volt, viszont a felső tagozatot már somorján folytatták, mivel arra már akkor sem volt hely . Ez akkor volt mikor 8 osztály volt, de ma már 9 van, úgyhogy az iskola minden terme sajnos alacsony létszámmal, de ki van használva. Ebből az következik, hogy másik épületre volna szükség, amit éppúgy bebiztosíthat más község is, ahonnét nagyobb az érdeklődés a szlovák alapiskola iránt .
Ha összevonnánk osztályokat akkor, a szülők egyik napról a másikra elvinnék gyermekeiket olyan helyre, ahol hetedikben csak hetedikesek vannak, és nem 2-3 más évfolyam. Bármiféle ilyen beavatkozás az iskolánk végét jelentené.

Most pedig az előzmények után itt a levél.

 

A petíció kizárólag szlovák nyelven érhető el, így arra nem közlünk forrást. Megtalálható a világhálón…

Hozzászólások

hozzászólás