Laube Antal tüzérhadnagy sírjánál is emlékeztünk március 15-én

somorja.sk 2018-03-23
Laube Antal tüzérhadnagy sírjánál is emlékeztünk március 15-én

Gazdag programot szervezett a somorjai Csemadok és a Via nova helyi szervezete, melyekre a királyfiai temetőben, a Pipagyújtó emlékhelyen és a Városi Művelődési központban került sor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából.

A megemlékezés a királyfiai temetőben kezdődött, ahol az 1817-ben született Laube Antal honvéd-tüzérhadnagy tavaly felújított sírja előtt Horváth László, a Madách Imre Gimnázium történelem szakos tanára tartott történelmi áttekintést az 1848/49-es helyi eseményekről és Laube Antalról, majd majd a keresztény egyházak képviselői – Mikus Csaba római katolikus káplán, Fördős Jana evangélikus és György András református lelkipásztor – szóltak a jelenlévőkhöz.

A program a Pipagyújtó emlékhelyen folytatódott, ahol a Corvin Mátyás Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola a Tejfalusi Alapiskola és a Madách Imre Gimnázium diákjai adtak rövid műsort, majd Kovács László történész, a Madách Imre Gimnázium egykori igazgatója szólt az emlékezőkhöz ünnepi beszéd formájában. Orbán Viktor üzenete is eljutott az egybegyűltekhez, hiszen Magyarország miniszterelnökének az ünnep alkalmából megfogalmazott sorait Szabó József, Magyarország pozsonyi nagykövetségének munkatársa olvasta fel az egybegyűlteknek. Ezután az előre bejelentett szervezetek elhelyezték az emlékezés virágait az emlékhelyen. 18 órától ünnepi szentmisére került sor a Nagyboldogasszony plébániatemplomban, melyet a márciusi események hőseiért ajánlottak fel.

A program utolsó részére szimbolikus időpontban, 18:48-kor került sor a Városi Művelődési Központ színháztermében. Itt a Corvin Mátyás Alapiskola, a Tejfalusi Alapiskola és a Madách Imre Gimnázium diákjainak Farkasok dala című ünnepi műsorát tekinthették meg az egybegyűltek. A műsort Diósi  Domsitz Éva, Horváth László és Varjú Péter pedagógusok tanították be, melyet a közönség vastapssal jutalmazott.

Hozzászólások

hozzászólás