Fiatal költőpalánták, figyelem!

Tóth Laci 2018-04-11
Fiatal költőpalánták, figyelem!

Ötötik évfolyamához érkezett a Csemadok vers- és meseíró pályázata, amelyet a tejfalusi és a somorjai alapszervezetek közösen hirdetnek meg a Magyar költészet napján, április 11-én. Mint az eddigi években, a szervezők most is 4 kategóriában várnak kötetlen témájú verseket, meséket vagy prózai műveket.

A mostani pályázatnak egy kerek évforduló ad különleges aktualitást. 180 évvel ezelőtt született Kalocsa Róza, az első magyar diplomás tanítónő, író, szerkesztő, fordító, a Csallóköz folyóirat első főszerkesztője, amelyet Somorján töltött évei alatt szerkesztett. Ő vezette be a magyar nyelv rendszeres oktatását a nőneveldékben. Sokoldalúságának és modern gondolkodásának köszönhetően korának jeles női alakjai közé sorolhatjuk.

Noha Somorján több éven át élt és alkotott, neve sajnos városunkban mégis feledésbe merült, ezért születésének kerek évfordulója alkalmából a vers- és meseíró pályázat szervezői úgy döntöttek, hogy egy témát neki szentelnek. Kalocsa Róza talán legjelentősebb művei a Családi boldogság és Az illem könyve, amelyek nem hiányozhattak a 19. századi polgári családok könyvespolcairól.  Így a pályázat 5. kategóriájának témája: „Tudni illik, hogy mi illik”. Ez lehet egy vers, mese vagy egy történet, mely az illemről, az etikettről szól.

A beküldési határidő május 25. A munkákat e-mailben a [email protected] címre, vagy postai úton a somorjai városi könyvtár címére lehet beküldeni: Mestská knižnica Zs. Zalabaiho, Parková 4, 931 01

A fenti képre kattintva minden lényeges információ megjelenik.

támogatók: Cinemax, Családi Könyvklub, Zalaba Zsigmond Városi Könyvtár, Bárdos Gábor (polgármester)

Hozzászólások

hozzászólás