Tóth Imre: Somorja egy élhető város

somorja.sk 2018-05-15
Tóth Imre: Somorja egy élhető város

Húsz éve dolgozik a somorjai kajak-kenu sikereiért, az utóbbi tizenkét évben, mint klubelnök. Emellett városi képviselő, a Magyar Közösség Pártja tagja és a Pénzügyi és vagyonjogi bizottság elnöke. Tóth Imrével beszélgettünk

Mennyire elégedett a kajak-kenu klub tavalyi eredményeivel? Melyik eredményekre a legbüszkébb?

Én azt tartom a legfontosabbnak, hogy ez egy jól működő klub, ahol a fiataloknak lehetőségük van sportolni, hasznosan eltölteni szabadidejüket. Az utóbbi években viszont már nemzetközi szinten is jelentős eredményeket értünk el: tavaly Zalka Csaba klubunk színeiben junior eb és vb érmeket hozott. Sikeresek voltunk az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Győrben.  Linka Tibi és Jakubík Gábor nemzetközi szinten a felnőttek között is érmesek. Ők már profi klubok tagjai, de  egyesületünk neveltjei.  Mi mindig is az ifjúsági sporttal foglalkoztunk. Vallom, hogy elsősorban nem az a fontos, hogy világbajnokokat neveljünk, az csak hab a tortán,  annak az eredménye, hogy valamit jól csinálunk.  Legfontosabbnak azt tartom, hogy az ifjúsággal foglalkozzunk.

Hány ember kajakozik a somorjai klubban?

Ifjúsági szinten kb. 70-80 kajakos és kenus edz a klubban. A legkisebbeknek hetente három edzésük van, s ez a szám fokozatosan nő. A legidősebbek heti 7-8 edzésen vesznek részt.

Milyen szerepet tölt be a klub az Ön és a város életében?

Nekem a szívügyem a kajak-kenu, ennél a klubnál éltem le a gyerekkoromat, itt ismertem meg a feleségemet, három fiam is itt sportolt, tehát sokat kaptam a klubtól. Ezért is tértem vissza, s ezért tartom fontosnak, hogy a klub jól működjön. Zalka Csabi edzője Vass Géza is itt kajakozott, együtt mentünk párost ifista korunkban. A  KCK Somorja az eredmények tekintetében jelenleg a legsikeresebb klub Somorján, olimpiai érmesünk van, VB-ken, EB-ken is érmeket hoztak a versenyzőink, Zalka Csabi idén harmadszor lett az év fiatal sportolója Somorján. Fontos elmondani, hogy a városban sok sikeres klub van, a vívók, a birkózók, a kosarasok, stb. Egy szóval a sportélet nagyon erős, ezért nagy dolog, hogy a legjobbak tudtunk lenni. Ez pedig azért is lehetséges, mert a város jelentős módon támogatja a sportot is.

Ön városi képviselő és a somorjai Pénzügyi bizottság elnöke is egyben. Milyen témákkal foglalkozik a bizottság?

A pénzügyi bizottságban készítjük elő a városi költségvetés javaslatát, mely aztán a képviselők elé kerül. De ide tartoznak a város ingatlanügyei. Bérbeadások, eladások, s az összes pénzügyi téma megtárgyalásra kerül. A testület aztán javaslatunkat figyelembe véve dönt.

Milyen a város pénzügyi helyzete és melyek a fő bevételi források?

Somorja város pénzügyi helyzete az utóbbi évtizedben stabil volt. Mindig konzervatív pénzügyi stratégiával dolgoztunk: akkor is, mikor pénzügyi válság miatt kevesebb volt a bevétel, s most is, mikor jó kondícióban van a gazdaság. A bevételi források több tételből állnak: A legnagyobb tétel az ún. részadó: amit város lakói adóként befizetnek az államnak, annak egy részét visszakapja a város. A további bevételek a városi adók, illetékek, mint pl. ingatlanadó, szemétdíj, stb. Mivel a város az alapiskolák és az óvodák fenntartója, az állami költségvetésből is kapunk erre pénzt.

 

Mióta vesz részt az önkormányzat munkájában? és mikor lépett be a Magyar Közösség Pártjába?

16 éve vagyok képviselő, s miután megválasztottak, beléptem az MKP-ba. Az első két időszakban sportbizottsági elnök, legutóbbi kettőben pedig a pénzügyi bizottság elnöke vagyok.

Az utóbbi két évben egyes beköltözött lakosok sokszor éles, ám általában alaptalan kritikával illetik a város vezetését.

Az, hogy valaki támadja a munkánkat, a demokrácia velejárója. Viszont általában az a jellemző, hogy abszolút nincsenek tisztában a város helyzetével, működésével. Persze mi sem vagyunk tökéletesek, mindenki hibázik, de ami a gazdasági eredményeket illeti, azokra nem lehet panasz. Én azt vallom, hogy fontos a kritika is, de ezt csak azoktól tudom elfogadni, akik már valamit letettek az asztalra.

Milyen tervek vannak a fejében?

Jó volna, ha akár a pénzügyi bizottságba is olyan fiatal, aktív és valamit már felmutató emberek kerülnének, akik később átvehetik a munkát és a felelősséget. Remélem  a somorjai kajak-kenu továbbra is megtartja eredményességét. Az idén építkezésbe is kezdünk: a csónakházunk mellett egy további öltözőt és kiszolgáló épületet szeretnénk építeni. Szeretném a klub személyi hátterét is bővíteni, elindítani a következő generációt, amely önzetlenül, a klub és a gyerekek érdekeit szem előtt tartva, később majd átveszi a stafétabotot. Az idén is jó volna folytatni a privát hobbimat a futást és lefutni tavasszal a 8. és ősszel a 9. maratonomat.

Ön szerint van esély arra, hogy a város tovább fejlődjön?

Somorja egy élhető város. Ha megmarad a gerince ennek a képviselőtestületnek, akkor a város sikeres lehet, úgy, mint az előző években. A gazdasági oldalt és a sport- és ifjúsági támogatásokat, de a kultúrát is említhetném, ez a társaság már bebizonyította, hogy tudja eredményesen képviselni város lakosait. Hosszú éveken keresztül megkaptuk a bizalmat, s reméljük, most is lesz esélyünk tovább szolgálni  városunkat.

Méry János, Csallóköz régioport

Hozzászólások

hozzászólás