Pátria-ügy, avagy mi az a közszolgálatiság?

somorja.sk 2018-05-17
Pátria-ügy, avagy mi az a közszolgálatiság?

Szomorú felvidéki magyar valóság. Ez jutott az eszembe, mikor a Pátria Rádió kontra Felvidék.ma kontra Frekvenciatanács ügy fejleményeit és az erről írt cikk  alatti kommenteket és más kommenteket olvasgattam. Röviden arról van szó Kedves Olvasó, hogy egy hallgató panaszt tett a Patria Rádió egyik műsorának azon részére, melynek sajtószemléjében a magyarországi felsőoktatási törvény módosításáról közel egy órán keresztül olyan jegyzeteket, kommentárokat olvastak be különböző magyarországi sajtótermékekből, amelyekben negatív színben tüntetik fel az Orbán-kormányt. A műsorvezetőt én ma is barátomnak tekintem, aki korosztályának LEGJOBB publicistája – sőt meg merem kockáztatni, írója – a Felvidéken bizonyosan, de szerintem az egész Kárpát-hazában is.

Az említett bejegyzés alatt barátom, és többen a hozzászólók közül is azt sérelmezték talán legjobban, hogy a felvidek.ma névvel nem vállalt feljelentési útmutatót tett közzé abban a cikkben, melyben arról ír, hogy elmarasztalták a Pátria Rádiót. Ezt viszont nem teljesen felel meg a valóságnak. Először is azért nem, mert feljelentést csak névvel fogad el a médiatanács (bár igaz, hogy a cikkben nem szerepelt az illető neve), másodszor azért, mert ez nem feljelentés, hanem panasztevés volt, harmadszor azért, mert ugye a Pátria Rádió a szlovák rádió magyar adása, azaz közszolgálati rádió. KÖZ-SZOLGÁLAT annyit jelent, hogy eleve elvárja az objektivitást, azaz mindkét oldal megszólaltatását egy adott témában, mivel ezt a rádiót minden felvidéki magyar és szlovák adófizető adójából tartják fenn. Egy hozzászóló olyat is írt, hogy közszolgálatnak számít az is, hogy a Csonkaországban zajló médiafölény ellensúlyozása miatt elfogadható a Pátria Fidesz- és kormányellenes álláspontja. No, ez a vélemény felháborító és nevetséges egyszerre. Hiszen a Csonkaországban, aki nem akarja nézni az M1-et, az átkapcsol az ATV-re, a Hír TV-re, az RTL Klubra és még sorolhatnám. Aki nem akarja hallgatni a Kossuth Rádiót, annak ott a Klubrádió, Lánchídrádió, stb., ha nem akarja olvasni a Magyar időket, Magyar Hírlapot vagy a Demokratát, akkor ott a Magyar Nemzet, a HVG, Népszava, Heti Válasz, 168 óra, stb. No de mit tegyen a szegény felvidéki magyar, amikor csak az Új Szó és csak a Pátria Rádió áll az olvasó és a hallgató rendelkezésére?

Ha az üzletben romlott húst adnak el, akkor az is feljelentés, ha szólunk a hús minősége miatt? Vagy nem? Vagy a húsért, amiért fizettünk szólhatunk, de a közszolgálati rádió műsora miatt, melyet a mi adóinkból is működtetnek, nem?

Azt is kiemelik páran, hogy az említett műsorban Orbán is (egy 2007-es felvételről), sőt Bayer Zsolt is megszólalt (egy mondat erejéig, mely kiragadva a szövegkörnyezetből, mely tényleg kicsit erős volt, de amellett, hogy Bayer Zsoltot nagy tudása és éles látása miatt tiszteljük, tudjuk, hogy néha elkapja a hév és akkor nem tud lakatot tenni a szájára), viszont egyiküket sem CEU-ügyben hallhattuk megnyilatkozni.

A Pátria rádió igazgatója azzal érvel, hogy nem egy adott műsornak kell megfelelnie a közszolgálatiságnak, hanem a Rádió egész műsorának. Ez is csúsztatás. Mégha netán a szabályok ezt is sugallják. Mert mi van akkor, ha valaki mondjuk csak az adott műsort hallgatja? Egész héten csak a Hangadó miatt kapcsolja be az egyébként nem igen hallgatható Pártiát? Akkor az illető az említett műsor alapján fog tájékozódni pl. a CEU ügyről, azt fogja gondolni, hogy Bayer Zsolt egy bunkó és hogy Viktor nem tudja, mit beszél. Közben pedig a kiragadott részek ellenére tisztán és világosan lehet követni Orbán 2007-es és mai véleményeit. Persze annak, aki akarja.

S ami a legfontosabb: objektív képet fog-e kapni az a hallgató pl. a CEU-ügyről, aki ebben az adásban hall először róla?

De mi is a egész dolog lényege? Az, hogy a már említett műsor megfelelt-e az RTVS számára kötelező szakmai szabályoknak. Szerintem nem, de ezt én nem tudom eldönteni, mivel nem vagyok rádiós szakértő. A Pátria Rádió és a nemzetiségi TV-adások vezetője az, viszont az ő véleménye ebben a témában nem lényeges, pontosabban csak, mint érdekelt félé.

Meg kellene szólítani két egymást nem ismerő szlovák rádióst, akik nem ismerik ki magukat a felvidéki sárdobálásban, és ha azt mondanák, szerintük is hülyeség a büntetés, akkor itt a következő érdekes kérdés: kik ülnek Frekvenciatanácsban és miért hoztak ilyen döntést? Mert az egy mosztos magyar és 8 szlovák tag nem vádolható azzal, hogy a Fidesz szimpatizánsai, vagy Orbán ügynökei lennének, mert nem azok. Ha meg azt mondják, hogy a Frekvenciatanács döntése helyes, mert a műsor valóban nem felelt meg a közszolgálatiság alapelveinek, akkor számon kell kérni a Pátria vezetését s megkérdezni, miért beszélt félre az igazgató. S egyébként itt van a lényeg. Mert a rádió más műsoraiban is egyfolytában magyar kormány ellen uszít.

Sajnálom, hogy idáig fajultak a dolgok, mert most a barátom issza meg mindannak a levét, melyet a Pátria vezetőségének kellene. Annak ellenére, hogy tudom, ő nem rosszindulatú. Mégha a már agyonragozott műsorra tényleg nem igen volt jellemző az objektivitás.

Divide et impera, azaz oszd meg és uralkodj, mondogatták a rómaiak már a 4. században. Ha így folytatjuk, előbb utóbb kis felvidéki magyar közösségünkön is uralkodni fognak. Ne engedjük.

Méry János, Csallóköz hetilap

Hozzászólások

hozzászólás